2011. augusztus 11., csütörtök

FOOD Inc. Az vagy, amit eszel...De mit etetnek meg velünk?

Hatalmas elismerést kapott a film világszerte, hiszen egy csattanós pofont adott az amerikai multiknak.

Egy érdekes témában végez tényfeltárást, hiszen kevesen merik ilyen formában bemutatni azt, hogy a háttérben hogyan manipulálják az életben maradáshoz szükséges táplálékainkat.
Nagyon impresszív, magával ragadó a film. Nem akar meggyőzni, nem akar rávenni, hogy legyünk „zöldek” és menjünk tüntetni minden héten, hanem objektív kritikával lerántja azt a bizonyos leplet.


Számtalan tönkre tett életet ismerhetünk meg. A gazdák, akik a multinacionális cégeknek nevelik az állatokat olyan patthelyzetbe kerültek, amelyből csak még mélyebbre vezet az út. Képet kapunk egy nem éppen tehetős családról is: olyan drágák a zöldségek, húsok, hogy olcsóbban jönnek ki, ha megveszik gyorsétteremben a hamburgert. Olcsóbban, gyorsabban és több ételhez jutnak így. Ezért persze olykor az egészségükkel is fizethetnek.

Az utóbbi száz évben az élelmiszer termelés teljesen átalakult. A mostani rendszerben minden a tömegtermelésről és a minél nagyobb profit megszerzéséről szól. Az ételek előállítása manapság már a gépkocsik gyártására hasonlít. Ez egy profitorientált tömegtermelés, ahol a legkevésbé az emberek egészsége számít. Néhány nagy cég szinte teljesen kisajátította magának a piacokat, és minden eszközzel igyekeznek mindenki mást kiszorítani onnan, elsősorban a hagyományos módon termelőket, akik nem képesek versenyezni a tőmegtermelésben gyártott olcsó termékekkel.
Ezt a folyamatot csak mi, fogyasztók fordíthatnánk meg, de amíg az emberek többségének az élelmiszer ára fontosabb, mint a benne lévő tartalom, addig nem fog megváltozni a helyzet.

Magyarország még csak nem is tervezi bemutatni a filmet. Sajnálattal és szomorúsággal tölt el, hogy akció- és limonádéfilmek szorítják ki az ilyen értelmi skálát tágító, valóban mondanivalóval teli filmeket a hazai premierek közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése