2012. január 23., hétfő

Az elmúlt 7 év leghatalmasabb napkitörése tart a Föld felé és ér ide kedden

Hétfőn hajnalban, magyar idő szerint hajnali 4 óra 59 perckor történt hatalmas, masszív korona-kitörés ("flare"), amely több millió km/órás sebességgel száguld éppen most a Föld felé.
A kitörés erőssége rendkívül nagy - M9-es besorolású volt, amely éppen csak elmarad az X-skálától, amely már az extrém űridőjárást jellemző eseményeket, illetve kísérőjelenségeket vetítheti előre. Gyönyörű északi fényt okozhat, ugyanakkor veszélyes is lehet; megzavarhatja a műholdak, így a GPS navigációs rendszerek működését is, fennakadásokat okozhat az áramellátásban és a kommunikációban is.
A mostani kitörés milliárdnyi apró részecskét tartalmazó lökéshulláma a becslések szerint kedden (magyar idő szerint 15 órakor, +-7 óra bizonytalansággal, vagyis reggel 8 és este 10 között) éri el a Földet. Ha szerencsénk lesz, tiszta időben, éjjel, fényszennyezéstől mentes magaslati pontokról akár Magyarországról is megpillanthatjuk az északi fényt.
Mi történne egy X-skálájú kitörés esetén?
Bár az ilyen erősségű flare-ek és koronakitörések igen ritkák, egy-másfél éven belül jó eséllyel talákozhatunk majd ilyennel. A 2013-ra becsült naptevékenységi maximum tartogathat ilyeneket és hatása civilizációnkra nézve bizonyos okok miatt pusztítóbb lehet, mint korábban valaha.

9 megjegyzés:

  1. mind meghalunk!!! vagy csak a szegénységtől.

    VálaszTörlés
  2. vagy. megfagyunk... http://index.hu/tudomany/2012/01/23/lehulhet_europa_a_felmelegedes_miatt/

    VálaszTörlés
  3. Mindegy, hogy megfagyunk, vagy megsülünk, vagy felrobbanunk, vagy kiszáradunk, stb. híreket olvasunk, az a lényeg, hogy rettegjünk valamitől. Ez a célja Dr. Genyának.
    Ő ebből él.
    Még egy ideig.

    VálaszTörlés
  4. Tavaly több X-es is volt és még élünk. Viszont Amerikában voltak fél napos áramkimaradások. Az ismerősöm pont kint volt akkoriban.

    VálaszTörlés
  5. Az informàcio innen szàrmazik: http://spaceweather.com/
    Az M9-es az tényleg nagy, viszont nem mondanàm rendkivül nagynak. Oda inkàbb az X-eseket sorolnàm. Ettöl függetlenül kivàncsian vàrom mi lesz a hatàsa. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jah, van aki a félelemkeltésem dolgozik, de minek? dr.genya. hagyja abba.
      szerintem a hatása a sarki fény lehetne nem? vagy berobban a légkör, akkor meg már mindegy :D

      Törlés
    2. Nah megvolt az földmàgneses vihar. Az 1-töl 5-ig terjedö skàlàn 1-es erösségü volt. Ez azt jelenti, hogy igazàbol csak az északi vidékeken okozhatott kissebb rendellenességeket, de szerintem ott is minden rendben volt. Allitolag inkàbb a gyönyörü sarki fényben mutatkozott meg.

      @marci: még a legdurvàbb vihar esetén sem robban be a légkör vagy semmisül meg bàrmi is. Ezeknek a viharoknak nem ez a veszélyük. "Egyszerüen" csak annyi, hogy az összes trafoàllomàs leég a föld több orszàgàban és több honapba, évbe fog telni mig visszaàllitjàk ezek müködését.
      Viszont ha nincs àram, akkor nincs viz, fütés, kommunikàcio, benzin, élelem, atomerömüvek hütése.... szoval "kis" kàosz helyzet. Es ez mindaddig amig vissza nem àll az elektromos ellàtàs.
      En is ugy vagyok hogy félni semmitöl nem kell, de azért jo tudni.

      Törlés
  6. A megnövekedett naptevékenység oka a Naprendszerünk magasabb oktávra kapcsolása (dimenzió-beli ugrás, emberi szinten felemelkedés) velejárója, melynek energiaszinten a Nap a kiváltója, ezért a fokozott naptevékenység az utóbbi évtizedben, de főleg az utóbbi években.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még hozzàtenném azt, hogy a Nap minden 9 - 14 évben àtmegy egy maximumon és egy minimumon. Tehàt a Napnak is megvan a ciklusa és most ez év végén, jövö év elején ismét maximum lesz. Akik ide jàrnak a forumra, azok màr biztosan éltek meg legalàbb 1 maximumot az életükbe. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy nem feltétlenül csak a Naphoz van kötve az a valami ami fog történni.

      Törlés