2012. január 8., vasárnap

Időkiesést hoztak létre amerikai kutatók


Igen rövid időre, a másodperc pár billiomod részére, de sikerült amerikai kutatóknak eltüntetniük egy eseményt az általuk feltalált időálcával. A téridőesemény álcázására vonatkozó kísérletüket a Nature tudományos magazin legfrissebb számában ismertették a Cornell Egyetem kutatói.

A láthatatlanná tévő köpeny ezúttal nem a teret fedte, hanem az időből takart el egy darabkát, pontosan a másodperc 40 billiomod részét. Az esemény, ami ez alatt történt, kívülálló számára olyan, mintha meg se esett volna, kamerával is detektálhatatlan. Korábban a fizikusok úgy tettek láthatatlanná egy-egy tárgyat, hogy a fénysugarakat a szokásos három térbeli dimenzióban térítették el. A Cornell fizikusai azonban nem a fényáram helyét változtatták meg, hanem a sebességét, így a változás az időben történt, nem a térben.

Moti Fridman fizikus magyarázata szerint a történés lezajlik, benne van a filmben, ám az alkalmazott trükk miatt a néző számára láthatatlan. A módszer lényege, hogy a fénysugár egyik részét felgyorsítják, miközben a másikat lelassítják, és a kettő között így létrejövő időrés fedi el a történést.
 
Mintha lyukat hoznánk létre az időben, ahol az esemény megtörténik. Egyszerűen nem tudod, hogy bármi történt volna" - tette hozzá Alexander Gaeta, a tanulmány társszerzője, a Cornell alkalmazott és mérnöki fizikai iskolájának igazgatója. A kísérleti száloptikai műszerben hajszálnál vékonyabb szálakon haladnak különböző sebességgel több forrásból indított fénysugarak. Az egész szerkezet szálkötegek összevisszasága egy hosszú asztalon, úgy néz ki, mint egy nagy halom spagetti.
Ez az első alkalom, hogy fizikusoknak sikerült elfedniük egy eseményt az időben. Martin McCall, az Imperial College London fizikusa volt az, aki elsőként megfogalmazta a téridőálca létezésének elméletét, a Cornell kutatói pedig most közzétett tanulmányukkal a gyakorlatban igazolták az elgondolás helyességét. 









A cikket kivettem a Nature-ből, itt angolul elolvashatjátok:

5 megjegyzés:

  1. marhaság, nem kell mindent elhinni, főleg az amcsiknak...

    VálaszTörlés
  2. Elég pongyolán van leírva... amúgy nagyjából azt magyarázzák: felkapcsolod a lámpát, majd gyorsan le és megint fel... ami a sötétség alatt történt, azt nevezik időkiesésnek, holott az idő nem szakad meg. Amúgy meg, ha 40billiomod másodperc alatt csinálsz bármit is, az fényben sem fog látszódni :D Ezzel csupán annyit értek el, hogy nem a kiinduló pontban szaggatták meg a fényt, hanem menet közben.

    VálaszTörlés
  3. Húúú ez igen! Micsoda „tett” ezektől, az Amerikai kutatóktól! Minden tiszteletem… Csak ugyebár ez a cikk is –mint az Illuminati gondos felügyelete alatt került cenzúrázva a napvilágra- a „valóság” tört részét helyezi előtérbe. Mert ugye ott volt az a fránya Nicola Tesla nevű úriember nagyszerű találmányaival, aminek nagy részét sikerült „eltüntetni”, szándékosan. Ő is rész vett a Philadelphiai kísérlet kivitelezésében. Azután következett az un. Montauk Projekt melyben tökéletesítették magát az „időgépet”. De történtek más idő anomáliák is, amiről nem igazán szeretnek beszélni. Szóval megépítették az „időgépet”, csak nem a „köz” tudomására. Akik részt vettek, vesznek különböző „titkos” kísérletekben a mai napig azok tudják, hogy a jelen kor legfejlettebb technológiája minimum 100-évvel van elmaradva mindattól, mellyel a globális hatalom rendelkezik. Mert már a birkásítás sok éve alatt az emberek jó része „kockába zárva” éli mindennapjait, és bizonyos szinten nem is igazán van felkészülve ilyen, és ehhez hasonló hírek elfogadására, vagy annak átgondolására.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. szeretem hogy a sok hülye 0 lexikális tudással oltja a híreket:) vicces és valahol undorító

    VálaszTörlés