2012. január 28., szombat

A Világbank szerint a világ "jobban teszi, ha felkészül a legrosszabbra!"


A figyelmeztető jelek mindenhol láthatóak, nem kell egyéb, mint nyitott szemmel járni, hogy észrevegyük őket. Nem telik el úgy nap, hogy ne jelentené ki egy újabb neves szakértő, hogy komoly gazdasági válság van készülőben és fel kell készülnünk a legrosszabbra. Szerdán ezt maga a Világbank tette meg egy igen ijesztő figyelmeztetés formájában.Jelentésében a Világbank jelentősen csökkentette 2012-re szóló GDP növekedés előrejelzését, arra figyelmeztetve, hogy Európa egy pénzügyi válság küszöbén áll és a világ jobban teszi, ha „felkészül a legrosszabbra.”
Ilyesmire nem számít az ember a Világbank öltönyös szakértőitől. A helyzet nyilván annyira súlyos, hogy már nem lehet tagadni. Andrew Burns, a jelentés egyik szerzője szerint, amennyiben a szuverén adósságválság tovább romlik, a következő válság az előzőnél is súlyosabb lesz. „A válság súlyosbodása senkit sem kímélne. Fejlett és fejlődő országok egyaránt a 2008-2009-es növekedés szintjére süllyednének.” Burns szerint „nem lehet eléggé hangsúlyozni a vészforgatókönyvek fontosságát.” Azaz készüljünk fel a legrosszabbra. Ki áll készén erre?
Természetesen a Világbank nincs egyedül véleményével. Egy egész kórust lehetne összeállítani az összeomlásra figyelmeztető hangok- ból.
Ezek közül a Bloomberg csokorba fűzött néhányat „Apokalipszis hogy?” című cikkében. Íme, néhány példa:
  • John Mauldin, a Millennium Wave Advisors elnöke szerint: „Rákban szenvedünk, és ez a rákfajta az adósság."
  • ”Mark Spitznagel, az Universa Investment-től azt mondja: „Túl sokáig tartották életben a rossz befektetéseket és a történelemből tudjuk, hogy ezek előbb-utóbb megsemmisülnek. A folyamat már 2000-ben megkezdődött."
  • ”Michael Panzner a Financial Armageddon-tól ezt írja: „Az alapvető kilátások rosszabbak, mint néhány hete voltak, a pozitív európai fejlemények hiánya és a világ legfontosabb országainak gyors gazdasági hanyatlása miatt.”
A válság lezajlását követően rengeteg ember mondja majd, hogy „ő megmondta”. Ehhez azonban nem kell zseninek lenni. Elég, ha az ember nem próbálja tagadni az egyértelmű jeleket.
Ennek tudatában mire kellene figyelnünk?
A következő fontos dátum március 20-a lesz. Ezen a napon derül ki, hogy Görögország ki tudja-e fizetni az esedékessé váló 14,5 milliárd eurós kötvényjárulékokat vagy csődöt jelent. (Persze az Irán ellen hétfőn elfogadott szankciók is megteszik majd a maguk hatását, úgyhogy ennek tükrében a tűzijáték előbb is elkezdődhet.)
Görögországnak nem sok reménye van arra, hogy erre segítség nélkül képes legyen. Amennyiben meg tudják győzni az EU-t és a Valutaalapot, hogy elérhetővé tegyék a következő mentőcsomag részletet, van esély rá, hogy megállapodjanak a magán kötvénytulajdonosokkal és a csőd lezajlása „rendezett” lehet. Amennyiben valami nem a tervek szerint alakul, a csőd kaotikus helyzetet teremthet.
A pénzvilágban a legtöbb ember, így vagy úgy, de csődre számít Görögországban.
  • Edward Parker, a Fitch európai, közel-keleti és afrikai ágának igazgatója szerint a görög csőd elkerülhetetlen: „Meg fog történni. Görögország fizetésképtelen, tehát csődbe fog menni.”
  • Moritz Kraemer, az S&P európai szuverén besorolásokért felelős részlegének vezetője hétfőn a következőképpen nyilatkozott a Bloomberg-nek: „Görögország rövid időn belül fizetésképtelenné válik. Azt nem tudnám megmondani, hogy a jelenlegi, nem túl zökkenőmentes tárgyalások hoznak-e megoldást.”
  • A CNBC Richard McGuire-t, a holland Rabobank stratégáját idézi: „Az emberek gyakran megkérdezik, hogy Görögország csődbe megy-e, ami helytelen megfogalmazás, ugyanis Görögország már csődbe ment.”
  • Diane Swonk, a Chicago-i Mesirow Financial vezető közgazdásza szerint a görög csőd, „rendezetten” fog lezajlani, de a helyzet bármikor megváltozhat: „Úgy tűnik a piac elfogadta, hogy a görög csőd elkerülhetetlen és ez valószínűleg rendezetten fog lezajlani. Ez azonban egyik pillanatról a másikra megváltozhat…”
A csődtől függetlenül Görögországban már most komoly gazdasági válság van. A kiskereskedelmi egységek 20%-a bezárt, a 24 év alatti korosztály körében a munkanélküliség 39%-on áll. Egyre több görög próbál más országba költözni, vagy legalább pénzét kimenekíteni, amíg lehet.
Michael Fuchs, Angela Merkel pártjának helyettes vezetője a következőket nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy Görögországot, jelenlegi állapotában meg lehetne menteni.”
Természetesen Görögország nincs egyedül.
Olaszország gazdasága összehasonlíthatatlanul nagyobb Görögországénál, így egy esetleges olasz összeomlás az egész világra nézve beláthatatlan következmé-nyekkel járna.
Az olasz jegybank komoly válságot jósol az országnak 2012-re. A bank elnöke néhány napja kiadott sajtónyilatkozatában a következőket mondta: „Az olasz gazdaság középtávú kilátásai rendkívül bizonytalanok és közvetlen kapcsolatban vannak az eurózóna adósságválsággal.”
A munkanélküliség az olasz fiatalok körében soha nem volt még ilyen magas és a gazdaság szinte valamennyi ágazata a lassulás jeleit mutatja.
A legnagyobb probléma mégis az olasz államadósság. Ha hozzáadjuk a hamarosan esedékessé váló adósságokat, amelyeket az olasz kormány kénytelen lesz átütemezni 2012 során, a költségvetési deficithez, az összeg az olasz GDP 23,1%-át teszi ki.
Eredetileg arra számítottak, hogy az európai gazdasági gondok csupán néhány országra korlátozódnak, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy ennél súlyosabb a helyzet.
Gerald Celente, a Trends Forecast alapítója az ABC Ausztráliának nyilatkozva elmondta, hogy szinte egész Európa válságban van: „Aki Görögországban él, gazdasági válságban él, aki Spanyolországban él, gazdasági válságban él, ahogy Portugáliában is,” mondja Celente. „Aki Litvániában él fejvesztve rohan a bankba, hogy kimentse a pénzét, mielőtt az igazi rohamok megindulnak. Válság van. Válság van Magyarországon és Kelet Európa nagy részén, Romániában és Bulgáriában is. Hihetetlenül sok országot elért már.”
Az aggasztó hírek hullámokban érkeznek. Néhány példa:
  • A gyártási tevékenység öt hónapja folyamatosan esik az eurózónában.
  • A német gazdaság valójában zsugorodott 2011 negyedik negyedévében.
  • A spanyol gazdaság úgyszintén zsugorodott a negyedik negyedévben.
  • A rossz hitelek 17-éves, a munkanélküliség pedig 15-éves rekordot döntöttek Spanyolországban.
Vajon ezek a gazdasági gondok az Egyesült Államokat is érinteni fogják?
Természetesen. A mai globális gazdaságban minden mindennel összefügg. 2008-ban a válság a Wall Street-ről indult és az egész bolygó gazdaságát padlóra küldte. A következő válságnál sem lesz másként.
Az egyetlen különbség, hogy most az USA már eleve gyenge lábakon áll és az adósság-gondok is komolyabbak, mint az előző válság kirobbanásakor. 2008-ban az USA államadóssága éppen átlépte a 10 000 milliárd dollárt. Most, kevesebb, mint 4 évvel később már a 15 000 milliárd dollárt is meghaladta.
Mi lesz, amikor további bankok mennek csődbe vagy tovább nő a munkanélküliség? Honnan vesznek pénzt a bankok kimentésére és az új munkanélküliek megsegítésére?
Egyesek szerint a szocializmus a válasz, de ha jól belegondolunk az Egyesült Államokban már most is szocialista népjóléti állam alakult ki. Nehéz elhinni? Pedig jelenleg az amerikai lakosság fele részesül valamilyenfajta állami segélyben. A következő válság során ez az arány még magasabb lesz. Aki nem akarja az államra bízni sorsa alakulását jól teszi, ha felkészül a nehéz napokra. Ha már a Világbank is válságra figyelmeztet, tudhatjuk, hogy kevés az idő.
Sajnos az emberek többsége csak azt hiszi el, amit el akar hinni. Nem akarják elfogadni, hogy az előzőnél is súlyosabb gazdasági válság jöhet, ezért teljesen felkészületlenül éri majd őket.

(Forrás)

18 megjegyzés:

  1. A pénzvilág összeomlik,nem szabad ezek után újra és újra,ugyanebbe a csapdába esni.A hatalom,és azok az eszközök amik fenntartják ezt a hatalmat,nagyon rossz kezekben vannak.
    Szélhámosok,csalók,világuralomra törő gazemberek.
    Semmilyen eszköztől nem riadnak vissza ,hogy a hatalmukat megtartsák,fenntartsák.
    Minden embernek rá kell ébredni a valóságra!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan dőlnek a dominók:
      http://komlomedia.wordpress.com/2012/01/28/gyakorlatilag-gorog-allamcsod/

      Törlés
  3. Mégis, hogy lehet felkészülni egy ilyen válságra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv kedves barátom! Segítek rávilágítani: Amikor megáll a közlekedés mert nem lesz benzin és más üzemanyag... nem lesz áram... nem lesz víz... nem lesz áram...gyakorlatilag minden szolgáltatás megszűnik. Szóval spajzolj be (legalább egy évre valót)úgy mintha hosszabb időre mennél valahová... érted? Kajából főleg olyat ami hosszú ideig eláll: konzerv, liszt rizs, lekvár, szárított kenyér(darabolt), tészta, cukor, stb. Nézd át az ehető növényeket, tanulj meg lepényt sütni, legyen ásványvíz nagyobb mennyiségben (letakarva minőségét hosszabb ideig megőrzi), gázpalack - camping égővel-, bakancs, strapabíró ruházat, katonai cuccok.....

      Törlés
  4. Érdemes tanulmányozni Robert Merle Malevil c. regényét is... hasonló ott is a szitu...

    VálaszTörlés
  5. Akkor kell majd nagyon észnél lenni, amikor pont azok ígérik majd a nagy világbéke elhozását nekünk, akik beletaszítottak minket a bajba. Legyetek résen, ha a nagy trutyi közepén állunk és egyszercsak felajánlják az Új Világrendet, mint az emberiség békéjét. Ez egy központosított rendőrállam (világállam) lesz, ahol az egyének jogai erősen korlátozva lesznek.

    Mi a csapattal már beszereztünk pár dolgot: száraz kaják, konzervek, napelemes akkuk, fejlámpa, tűzcsiholó, benzines főzőszett, benzin raktáron, hálózsák, fatüzelésű minikazán, ivóvíz, vízszűrő, önvédelmi cuccok, kommunikációs cuccok (pl. PMR). Persze hosszútávon nem véd meg, de az átállást megkönnyíti. 1 évnyi mennyiséget lehetetlenség felhalmozni. Idővel meg kell tanulni a természetből élni. Jó lenne veteményes meg ilyenek, de nekünk erre nincs lehetőségünk még. Ezeket a dolgokat érdemes kipróbálni előre túrázások alklalmával, használni is tudni kell őket. Akinek van tőkéje vehet aranyat, azzal vásárolni is tud majd. És ami a legfontosabb az az összetartás, mert a kaja után a biztonság lesz a fő kihívás. Nagyobb csapat többet tud. Újra megismerhetjük egymást Facebook nélkül is.

    Ez így ijesztően hangzik, a legrosszabbakra valót írtam le. Ha a felemelkedés felgyorsul nem lesz mindenre szükség. Még nem tudom mennyire bízhatok az emberiségben.

    VálaszTörlés
  6. Az iráni olaj vásárlásának eu-s leállítása tudatos lépés volt a gazdasági összeomlás meggyorsítására. Kína és India felvásárolja az olajat Irántól, még többet is megvennének, ettől ők erősödnek. Európában pedig meg fog ugrani a benzin ár, ezzel minden drágább lesz sokkal, a gazdaságok még jobban berogynak, gyorsul ezzel az összeomlási folyamat, mert ugye a cionista háttérhatalomnak most időből van a legkevesebb, összeomlást akar, amit háborúval tenne totálissá, ezen nyerhetné a legtöbb pénzt. Miért célja pl. Kína felerősítése? Mert, ha Kína Iráni olajat vesz nagy mennyiségben, izraelamerika pedig megtámadja Iránt, valószínűleg nem fog habozni Kína abban, hogy Irán mellé álljon a háborúban katonailag, borítékolható Oroszország belépése is. A zsidó háttérhatalom abban érdekelt, hogy két nagyjából azonos erejű fél háborúzzon, ezáltal a küzdelem elhúzódik és áldozatokban nagyobb lesz. Teljes káoszt akarnak, minél nagyobb, az nekik annál jobb. Számomra ez a forgatókönyv látszik valósnak.

    És igen, akinek lehetősége van, az töltse fel a raktárait élelmiszerrel, vízzel, ruházattal, fűtőanyaggal( fával), készüljön a védelemre, társuljon másokkal, rokonokkal, barátokkal, mert közösen jobban tud védekezni az esetleges támadás elől, mert ahogy Zatesz írta, nem lesz áram, nem lesz semmi(!), a véleményem, hogy itt nálunk annyi negatív feszültség van az emberek többségében, annyi keserűség és csalódás a vezetőinkkel szemben, annyi aljas dolgukról tudunk, hogy csak egy szikra kell a polgárháborúhoz, ne történjen meg, de sajnos jóesélyt látok rá. Sok hazaáruló van pozícióban évtizedek óta hazámban büntetlenül, Viktor elszámoltatást ígért, semmi nem lett belőle, mint ahogy sok más ígéretéből sem, a nagy "forradalma" pedig nulla pozitív eredménnyel zárult, egy átverés volt részéről, elment a határig, majd onnan egy hátraarccal visszakozott engedelmesen, hogy a feszültséget levezesse bennünk, gazdái megnyugtatására. A szememben ő is hazaáruló. Ha az emberekben az elfojtott csalódás, megaláztatás, kizsákmányolás, keserűség felszínre tör, a tombolás egy ideig megállíthatatlan lesz, parttalan bosszú fog tombolni, mert az energia nem vész el, csak átalakul, az elfojtott bánat energiája kisülést eredményez, mindegy számára hol, mikor, hogyan, az energia kifejti hatását.

    Remélem a teljes káosz nem fog sokáig tartani, mielőbb vége lesz, hogy kevesebb szenvedéssel ússzuk meg, de tudni kell, minden áldozatból születik, az emberiség eddig mindenért vérével fizette meg az árat, most sem lesz másképp.

    Tudom, soraim nem éppen rózsás hangulatúak és biztatóak, de igaznak látom őket. Írhattam volna a házunk előtti rózsabokor virágairól, hajtásairól, illatáról, de nem annak van most az ideje, 2012. 12. 21-ig még hat a vaskor. Utána fokozatos javulás lesz, országonként eltérő ütemben és módon, a biztató, állítólag mi leszünk a zászlóvivők, mi leszünk az elsők, akiknél győz az aranykor. Ennyi pozitívat tudok mondani a mostra.

    Minden tisztességes embernek kitartást és a legjobbat kívánom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ennyi. az usa csapatmozgásából látszik, hogy az oroszok és kína a *célpont*. ugyanazt látom, amit és ahogy te..., de a legtöbben hülyének néznek

      Törlés
    2. Harimata, ez talán azért van, mert a többség nem foglalkozik ennyire figyelmesen az életét közvetve befolyásoló világban történő eseményekkel, hogy mikor mi miért is történik, számára más a valóság, és az is marad ameddig akarja, felszínesebb és figyelmetlenebb, más köti le az elméjét. Nem szoktam az ilyen véleményekkel túl sokat foglalkozni, mindig lesznek ilyenek.

      Törlés
  7. Új szelek fújdogálnak...?

    http://www.apostolimagyarkiralysag.hu/news.php

    VálaszTörlés
  8. Kimaradt az egyik igen fontos név: Soros György. Gyuribácsi ugyebár hivatalosan is a Bilderberg csoport tagja, és a napokban ő is azt nyilatkozta, hogy Görögország össze fog omlani, ami miatt láncreakciók indulhatnak be, amerikában utcai zavargásokra kell számítani, emiatt létrejönnek majd a rendőrállamok. Ha sorosgyurka ilyet mond, akkor már nagy a baj és elkerülhetetlen...

    VálaszTörlés
  9. Rengeteg ehhez hasonló blogot olvasok már jó ideje, de mindig sérelmezek néhány dolgot: sose írnak igazán előrejelzéseket, sem a dátumokat, sem az eseményeket illetően.

    Mégis mikor megy csődbe Görögország? Mikor lesz verychip? Mikor viszik csődbe a világot?Mikor lesz valami komolyabb háború?(pl. 3.vh.,Irán..)

    A másik dolog meg az, hogy bár már évek óta hirdetik a magukat felvilágosultnak érzők, hogy pillanatokon belül itt az Apokalipszis, de mégse történik soha semmi.
    Tudom, volt 9/11, Lehman Brothers, iraki, afgán megszállás, Eu válság stb., de ezeket nem tudom olyan igazán világrengető dolgoknak tekinteni.
    Az én életszínvonalam az utóbbi 5-6 évben nem sokat romlott, sőt, inkább javult. Az elmúlt évek nagy válságai semmi hatással nem voltak az én életemre, és már kezdem azt hinni, hogy az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja.

    Még ezt az évet kivárom, mint konteós, de ha idén se történik semmi, akkor szerintem ez a helyzet még évtizedekig stagnálni fog, így, ahogy van, 3. vh., meg világpénz, világdiktátor, világkormány, népességcsökkentés, meg effélék nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek az események nem köthetőek egy fix naphoz, órához, perchez, egy összetett folyamat részei, apróbb változások mindig történnek, ezek a végeredményt érdemben nem befolyásolják. Görögország már csődbe ment, verychip már van, a világot nem tudja csődbe vinni a nyugati háttérhatalom, de törekszik rá, hogy célját elérje, ez a cél a teljes kizsákmányolás, nem fog összejönni, de próbálja, rabolja és rombolja fizikailag, szellemileg és lelkileg. A 3-ik világháború már elkezdődött, nézd meg hogyan rendezi át Amerika a csapatait a világ térségeiben, a frontvonal pontosan látható, a háború nem az első puskalövéssel kezdődik, hanem a stratégiai és logisztikai felkészüléssel, egyébként meg már sok puskalövés eldördült ebben a háborúban, Irak, Líbia már ennek a része. Nem hiszem, hogy konkrét részleteket kellene itt taglalnom ez ügyben, feltételezem Te is látod őket.

      Aki pillanatokon belüli apokalipszist jósol, túloz. Minden relatív ebben a világban, ha az ideális életet nézzük, ahhoz képest évszázadok óta apokalipszisben élünk. 9/11, Afganisztán, eu válság stb. mind összefüggenek egymással, nem önálló tények, szoros ok-okozati, cél-terv összefüggéseik vannak. Ha képes vagy megérteni ezek összefüggéseit, akkor világossá válik a jelenlegi helyzet, hogy igenis van egy háttérerő, amely mozgatja a szálakat, tervez és végrehajt, nem mindig sikerül neki sem minden, de a tervük mára már tudható, a neten meg lehet találni forrásokat, kiszivárognak dolgok, a király már meztelen. De ennek a megértéséhez nyitottnak kell lenni előítéletek nélkül, valamint kellő megértőképességgel is kell rendelkezni hozzá. Nem kell mindent elhinni, sokan túloznak, sok a dezinformáció, a hazugság, a tévedés, de az Igazság is ott van a lapok között.

      Szerencsés vagy az életszínvonaladdal kapcsolatban,nézz csak körül az országban,hányan csúsztak le, veszítették el mindenüket önhibájukon kívül. És akkor majd talán hálát adsz a Teremtőnek, hogy Te ebben az időben is emelni tudtad életminőségedet. A kivételek közé tartozol.

      Nem kell már sokat várnod a lényeges változásig, ami persze soha nem olyan, amilyennek jósolják, a valóság mindig kicsit másképpen alakul, az emberi tervek nem tökéletesek.

      Törlés
    2. Egy kis segítség, Bogár László elég világosan fogalmaz ebben a videóban.

      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uEvNGRmAAIQ#!

      Törlés
  10. Én is továbbadok egy kis segítséget:

    "Ha este elmegy a villany 20 percre vagy 20 napra, teljesen mindegy, az első dolog, ami hiányozni, fog az a fény. Már pedig el fog menni, csak azt nem tudjuk, hogy mikor. Nyilvánvaló, hogy másfajta világításról kell gondoskodnunk. Sebaj, vettünk egy köteg gyertyát, nosza gyújtsuk meg őket. Minden szép és jó, ha az első eset áll fenn. Húsz perc után visszajön a villany, elfújjuk a gyertyákat, és helyre áll az élet. De mi van akkor, ha 20 napra megy el a villany? Ágyba bújás előtt észleljük, hogy már fele annyi gyertyánk sincs, mint a gyertyagyújtás előtt. Másnap első dolgunk, hogy rohanunk a hiperbe, ahol azt vesszük észre, hogy van itt egy kis összeesküvés, mert mindenki gyertyát akar venni. hatalmas a tolongás a vezetőség elhatározta, hogy mindenki csak egy csomag gyertyát vehet. Így aztán 4 napig nincs gond, de mi legyen azután? Egyszerű, olvasd tovább! 1945 január elején ugyanez a probléma állt elő és az akkori emberek, akik jóval gyakorlatiasabbak voltak, mint a maiak, megoldották. Ezt fogom nektek most bemutatni. Nem kell hozzá sok minden csak étolaj, de remélem abból bespájzoltatok 10-20 litert. Akkor sorjában:"

    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=4293


    A másik, hogy szerintem kis dolgokban már most is érdemes készülődni. Én pl. ma vettem egy dinamós zseblámpát, egy ilyet:
    http://www.argep.hu/popup.asp?pid=111620665&pnr=10001&foto=1

    Azt állítja a gyártó, hogy 1 percnyi tekerést 30 percnyi fénnyel hálál meg. Hálás kis jószág.

    A fentiekkel kapcsolatban csak annyit, hogy szerintem nem lesz semmilyen világvége, de a korszakváltásnak lesznek nehézségei, minthogy minden átállás nehéz. Az ember alkalmazkodó képessége most ki lesz használva maximálisan.
    Természetesen nem tudom megjósolni, hogy ez az átmeneti kor, a váltás hirtelen fog-e zajlani, minden embernél, vagy fokozatosan kis lépésekben, hogy senki se maradjon le. Az irány mindenesetre látszik: egy jobb és igazabb világba terelnek minket. Hogy ez a vásznon túl van-e, vagy innen, azt még nem tudom. Hogy a különböző energiaszintek/létsíkok között átjárhatóság lesz-e, vagy egycsapásra megváltás jő, ezt sem tudom.
    De idővel megtudjuk. :)

    Félni semmi esetre sem szabad, semmitől, mert a valódi énünknek nem árthat semmi ebben a mesében.

    VálaszTörlés
  11. Hosszú keresgélés után megtaláltam egy Argentín srác blogját, amit pár hónapja olvastam. A 2001-es államcsőd utáni időszakot írja le. Argentínában az emberi értékek alapban mások, mint Magyarországon, de azért meríthető belőle pár ötlet a túlzások mellett. Íme:
    http://mitkereselitt.blogspot.com/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html

    VálaszTörlés