2012. március 5., hétfő

Hatalmas X1-es napkitörés történt hétfőn és tart a Föld felé


Március 5-én, magyar idő szerint 5.13-kor a legerősebb osztályba tartozó napkitörést észleltek Föld körül keringő műholdak. A kitörés a hatalmas (a Földnél körülbelül négyszer nagyobb), AR1429 jelzésű napfoltcsoport területén történt, amely az elmúlt napokban fordult be a Nap peremére. A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. AzX1-es erősségű kitörés több mint egy hónap alatt a legnagyobb mért érték, legutóbb január 27-én figyeltek meg a mostaninál némileg erősebb, X1.8-as kitörtést.

Mágneses mezeje még számos nagy kitöréshez tárolhat energiát, amelyek hatása egyre erősebb lehet a Földre nézve, ahogy a Nap forgása miatt fokozatosan szembekerül majd velünk. A napkitörésben felszabaduló elektromágneses energia, illetve a Földet elérő napanyag hatásai gondokat okozhatnak a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, és veszélyeztethetik a műholdakat is. Ugyanakkor alacsonyabb földrajzi szélességeken, így például Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthetnek.
A kitörés mellett koronakidobódást is megfigyeltek - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. A legfrissebb számítások szerint ez az anyagfelhő holnap kora reggel érheti el a Földet (az óvatos becslés szerint az időablak kedd hajnali 5:30-hoz képest +-7 óra, azaz ma este 22:30 és holnap délután 12:30 között van nyitva).
A NASA előrejelzési animációja szerint kilökődés a Földet is el fogja érni. A kép középpontjában a Nap látható, a Föld helyzetét a Naptól jobbra látható sárga kör jelzi.
A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát.

Emellett a nyugati égbolton továbbra is gyönyörködhetünk
a ragyogó Vénuszban és Jupiterben.


6 megjegyzés:

 1. Könyörgök még ne! Még nem készült el a mágnes-motorom! :)

  VálaszTörlés
 2. Ööö csak annyit tennék hozzá, hogy nem telibe kapja a Földet, hanem csak súrolni fogja. (Bár ez látszik is az animáción) Tehát nagy hatása szerintem nem lesz. Viszont ha majd az a bizonyos napfolt egy pár napon belül, amikor pont a Földdel szemben lesz, köhint egy ilyet akkor lehet izgisebb lesz a várakozás.

  A Vénusz Jupiter Hold együttest pedig most március 12-13-án kell figyelni mert nagyon közel lesznek egymáshoz a Földről nézve. (csak 3°-os eltérés lesz köztük)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most néztem a NASA lapján és az animáció ami ott van nem ugyan az mint ami itt van. A NASA animációja szerint a koronakidobódás nem fogja érinteni a Földet (még csak nem is súrolja). Légyszi Buddha ellenőrizd a forrást.

   Törlés
  2. Buddha nem tudom, honnan veszi a forrást, de amit a Nasa mond általában úgy igaz, csak éppen minden esetben fordítva.:) Tehát nem baj, ha nem a Nasatól tájékozódunk, mert az egyik legfélrevezetőbb hatalmi szervezet. Holléywood2.

   Törlés
 3. Az biztos, hogy egyre több, sűrűbben előforduló jelek lesznek az égen, ahogy Jézus is beszélt róla és a jelenések könyve is tele van ezekkel. Http://nyisdkiaszemed.cwahi.net

  VálaszTörlés
 4. Eddig is voltak napkitörések, ez most ekkora hír?:)

  VálaszTörlés