2012. március 7., szerda

A YOUTUBE átépítése és a titkolt háttér, ami felé haladunk


Holnaptól a YouTube újabb arculatváltás elé néz. A legtöbben próbáltuk megtartani a régi csatorna külsőt, amíg csak lehetett, de holnaptól kötelezően átraknak mindenkit az újra, tudjátok arra a snassz, fehér hátterű, unalmas külsejű csatorna kiosztásra.A fő probléma persze nem az új külsővel van, hanem a strukturális átalakításokkal, amik lényegében fokozatosan felszámolják a YouTube-ot, mint közösségi oldalt. A mostani lépéssel például elrejtik a csatornákról a hozzászólások lehetőségét (a Feed fül alatt lesz, aztán majd onnan is elveszik gondolom), és láthatatlanná teszik a feliratkozókat és barátokat, tehát, mint mondtam, fokozatosan megszüntetik a csatornák szociális jellegét. Olyan fícsöröket, mint pl hogy lehetett látni, ki kivel tart kapcsolatot, és meg lehetett nézni, ki mit néz, így lehetett keresgélni a barátok kedvenc videói között, hátha találok ott valami érdekeset, vagy lehetett üzenni a barátod barátjának, stb...


Viszont ez az egész igazból egyáltalán nem meglepő, a folyamat ugyanis nem ma kezdődött.
Talán még emlékeztek, hogy a YouTube-ot a Google 2006-ban megvetette 1.8 milliárd (!) dollárért. Tisztán emlékszem, mert a kollégáimmal fetrengtünk a földön a röhögéstől, amikor kiszámoltuk, hogy minden zongorázó macska videó ezek szerint félmillió forintot ér. Akkor persze még nem tudtuk, amit ma tudunk, és ezeket a nagy összegű felvásárlásokat az amerikai kapitalizmus idiotizmusának tudtuk be.
Ma már persze tudjuk, hogy ezek az emberek egyáltalán nem idióták, éppen ellenkezőleg. Minden lépésük teljesen logikus és kiszámítható.


Az eredeti terv amúgy szerintem az volt, hogy megtartják a youtube szociális jellegét, mert így az agymosást, ami eddig a televízión keresztül jött, egy egészen új, és még hatékonyabb formába lehetett önteni.
Ha felmész a youtube főoldálára, ott mindig fogsz látni ajánlókat ezektől a "híres youtube-os arcoktól", mint a Kassem G vagy a Shane Dawson. Ezek valahogy mindig kapnak helyet a főoldalon, és így biztosítható, hogy minden agyatlan videójuknak többmilliós nézettsége legyen. Ha megnézed a videóikat, persze vannak köztük jópofák, de ami meghatározó motívum, az a sok káromkodás, böfögős-fingós poénok, és a rendszeres nőnek öltözés (ezek a fiúk minden héten kirúzsozzák magukat meg melltartót vesznek fel, stb) Azt hiszem érted, mire akarok kilyukadni, illetve, hogy ők mire akarnak kilyukadni, és miért nyomják őket a főoldalon...A youtube az agymosáshoz egy olyan felületet ad, ami sokkal kevésbé szabályozott, mint a hagyományos televízió (ezeknek a videóknak a nagy része tévé adásban soha nem mehetne le az obszcenitása miatt). Másrészt pedig ez így egy sokkal közvetlenebb kapcsolatot biztosít a fiatalok felé. A youtube szociális jellege, és ezeknek a videóknak a házi videó jellege ad az egésznek egy olyan feeling-et, mintha barátok között lennél, és a barátaidtól jönne ez a sok leépítő jellegű hatás. Köztudott, hogy a fiatalok a saját kis közösségükre figyelnek a legjobban, a barátaikat sokkal inkább utánozzák, róluk sokkal inkább vesznek át viselkedési mintákat, mint mondjuk tanáraiktól, szüleiktől. Ez tény, kimutatták.

Tehát ha tudsz "kreálni" egy idiótát, és "eladni" a fiataloknak, mintha a barátjuk lenne, az aztán a legideálisabb, ha le akarod építeni a szellemi fejlődésüket. És persze pontosan ezt próbálják megvalósítani a youtube-on keresztül!
A többség azt hiszi, ezek a fiatal, nőnek öltözős srácok egyszemélyes otthoni videó készítők, akik gondoltak egyet, és feltöltögetik a házi videóikat a youtube-ra. Na igen, és épp volt otthon egy ötmillió értékű videokamera, meg egy három fős profi vágóstáb...
tudom,a Lady Gaga is maga írja a számait a buszon két koncert között...no, ne legyünk már ennyire naivak!


Oké, szóval a youtube célja, szerény véleményem szerint, az volt, hogy ezt a fajta új agymosást biztosítsa a fiatalok felé. No de az biztos, hogy semmiképpen nem az, amire mi használjuk itt, hogy alternatív információkat osszunk meg. 


Azonban a dolgok nem mentek teljesen terv szerint. Ez világosan látszik azokból a lépésekből, amik mentén szépen fokozatosan átalakították a youtube-ot.
Az elején például le lehetett hívni, hogy melyik országban kik a legnézettebbek, ezt a lehetőséget már vagy másfél éve elvették, mert szinte minden európai országban az igazságkutatók vezették a listát. Ma már csak a globális listát lehet megnézni, amit persze a Shane Dawson-ok vezetnek (könnyű, ha mindig ők vannak a címplapon...)


Aztán borzasztó sokan ébredtek azáltal, hogy betévedtek a youtube-ra zenei videókat nézni, és a kapcsolódó videók között ott voltak "Jay-Z leleplezése" meg a "Beyonce sátánista!!!" és hasonló című ébresztő videók, amik milliókat vonzottak be.

Mondanom sem kell, ennek sem örültek. Létrehozták ezért a Vevo-t, hogy átköltöztessék a zenéket egy kontrollált környezetbe, ahol nem jöhetnek fel ilyen kapcsolódó videók.
Hosszú távon a vevo teljesen le fog válni, a youtube-ot pedig úgy fogják átalakítani, hogy csak Shane Dawson-okat lehessen rajta nézni.

Azt tudjátok, hogy a google video-ra már 2009 óta nem lehet videókat feltölteni? Láthatóan nem jött be nekik ez egész video-megosztósdis ötlet, mert az emberek túl nagy számban ébrednek tőle, úgyhogy most inkább megpróbálják vissza leépíteni az egészet.

Persze lehetőleg fokozatosan, hogy ne okozzon túl nagy feltűnést a dolog...


Nem tudom meddig lesz még lehetőség, hogy olyanok, mint mi feltölthessük a videóinkat.
Láthatóan több frontról támadnak minket, a másik fő front a "szerzői jogok" vonal. Az is nagyon hatékony tud lenni, mert ha én például meg akarom mutatni neked, hogyan mosnak agyat a Disney-vel, akkor kell mutatnom egy rövid részletet egy-egy Disney filmből, amire ők rögtön rávethetik magukat, hogy szerzői jogokat sértek, és ezzel lezárhatják a csatornámat, stb... 


No de félre a panaszkodással, egyelőre, apróbb zökkenőkkel ugyan, de még működik a feltöltés, úgyhogy még lehet ébresztgetni az embereket.


Forrás: Pirospirula

9 megjegyzés:

 1. Semmi gond, majd létrehozunk egy saját videó hálózatot ;)
  Ha milliós nézőszámot elérnek az ébresztővideók, akkor megfelelő reklámfelület lesz az kisebb cégeknek. És már ki is vannak lőve. Persze PIPA/SOPA/ACTA már készülődik erre az esetre...

  VálaszTörlés
 2. http://mr-moto-velorex.blogspot.com/2012/02/tanacstalan-szulo-tanacsokat-var-jelige.html

  VálaszTörlés
 3. Ekkora baromságot, hogy Beyonce sátánista.
  Azok a betegek akik ilyen videókat csinálnak.
  Épeszű ember nem mond ilyet egy csodálatos nőről.

  Aláírom a világ megőrült:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig az. A neten sok video található a témáról, igaz, főleg angolul. Lám-lám, milyen sokan bedőlnek fotóknak (mind képszerkesztővel készül!!!!!), és videoknak (mind manipuláltak!!!)

   Törlés
  2. Biztos mikor itt volt és koncertezett az sem ő volt:) Hanem odavetítették:)
   Biztos a hangja is kamu:)

   Törlés
 4. Van még száz videomegosztó. francia, orosz, magyar, kanadai, délamerikai stb

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A youtube mindent visz, főleg a fiatalok körében. Az összes többi ismertsége elenyésző ehhez klépest.

   Törlés
 5. nem értem miért jönne sok ostobaság, nyiss saját oldalt, nekem is van és csak abban a témában ajánl videókat amiket nézni szoktam... így végül is a maga ellensége, mert én ébresztőset szoktam nézni csak : ) hozzátok is fel lehet iratkozni és jöttök a nyitólapon. még hírből sem hallottam azokról akikről írsz, pedig naponta felnézek..

  VálaszTörlés
 6. Azért azt meg kell hagyni hogy sok jó video blogger is van. Shane Dawson-t régen néztem (2008 környékén talán...) akkor még érdekes videókat csinált, aztán gondolom megtalálta őt valaki...
  Ez is olyan, mint a TV. A műsorok 99%-a gagyi, de lehet találni jót is, ha odafigyelsz.

  VálaszTörlés