2012. március 9., péntek

1:8 az esélye egy Mega-Napviharnak....közeleg a RESET gomb megnyomása ?

A szerdai napkitörést követően újabb napkitörést várnak szakemberek, aminek hatása akár telibe is találhatja bolygónkat. Az AR1429 jelű napfoltcsoport rendületlenül növekszik, mérete már a Föld átmérőjének körülbelül hétszerese.

A heti brutális X5,4-es napkitörés apropóján és korábban is írtunk már a várható napviharokról és azok esetleges hatásairól. Ez sokak számára kényes terület, hiszen a földrengésekhez hasonlóan az ilyen jelenségek pontos megjósolása sokszor lehetetlen. Azt azonban tudhatjuk, hogy a nap aktivitásának vannak úgynevezett csúcspontjai, amikor több és erőteljesebb kitörésekre lehet számítani. A Bibliában számos olyan prófécia olvasható az emberiség jövőjével kapcsolatban, amelyekről könnyű elképzelni, hogy bizonyos természeti jelenségek okozzák majd (mint például a Jelenések könyvének 8. fejezetében leírtak esetében). „És akkor jelek lesznek a napban, a holdban és a csillagokban…” (Lukács 21:25) 

Egy kaliforniai tudós szerint egy a nyolchoz az esélye annak, hogy 2014 előtt egy igazi megavihar törjön ki a Nap felszínén. Az űrkutatók egyetértenek, hogy a nap aktivitása az elkövetkezendő két év során éri el maximumát.
A nap utolsó maximuma 2000-ben volt, úgyhogy tényleg közel vagyunk a következőhöz, ami akár a 150 évvel ezelőtti Carrington esemény megismétlődése is lehet, amikor a telegráf állomások kigyulladtak és az akkori hálózatok összeomlottak. 
Nem tudni, hogy ez milyen hatással lehet bolygónkra, de az eddigi legnagyobb hasonló eseményről, az 1859-es Carrington eseményről rendelkezésre álló adatok alapján hozzávetőlegesen meg lehet ítélni mire számíthatunk. 
A mai összekapcsolt, műholdfüggő elektromos korban egy komoly napvihar rendkívül nagy károkat okozhat, tönkretéve a globális kommunikációs és elektromos hálózatokat. Egyes számítások szerint a károk a kétezer milliárd dollárt is elérhetnék. A tudósok attól tartanak, hogy a nap két évig tartó „hurrikán szezonjához” érkeztünk, amit a Valentin napon és március 7-én tapasztalt napkitörések is alátámasztanak.
„A földet egy kibernetikus báb veszi körül. Képzeljük el, milyen hatással lenne ránk egy ilyen mega napvihar,” mondta Daniel Baker, a Colorado Egyetem Atmoszférikus és Űrkutatási Laboratóriumától a National Geographic riporterének. „Minden alkalommal, amikor bankkártyával vásárolunk, műholdas kapcsolatot használunk. Képzeljük el, mi lenne egy nagyvárosban áram nélkül egy hónapon vagy éven, vagy akárcsak egy héten keresztül! A károkat ezermilliárdokban tudnánk csak kifejezni és hatását évekig éreznénk. „ A nap 12 évente éri el aktivitásának maximumát és ez az időszak, amikor egyre több és egyre intenzívebb napviharokra számíthatunk, nagyon közel van.”
NORVÉGIA

„A nap aktivitási ciklusai a hurrikánszezonhoz hasonlóak. Az elmúlt négy-öt év eseménytelenül telt,” mondja Tom Bogdan, a Colorado állam működő Űridőjárás Előrejelzési Központ igazgatója. „A nap ébredezik. Minden esemény önmagában is erőteljes lehet. A Carrington esemény során az Sarki fényeket még a Karib-tenger szigetvilágában is látni lehetett és Amerikában elég volt ahhoz, hogy ennek fényénél éjszaka elolvashasson valaki egy újságot.”
Pete Riley, a kaliforniai Előrejelző Tudományos Központ munkatársa szerint 12% esély van egy mega napkitörésre.
„Ha néhány tizedet tévednék is, még mindig nagyobb számról beszélünk, mint amire korábban gondoltam,” nyilatkozta a Gizmodo-nak miután a Space Weather oldalán, február 23-án előrejelzései megjelentek.
Az alacsony intenzitású napkitörések elég szokványosak, ezeket sarki fény formájában gyakran láthatjuk is. Egy Carrington esemény intenzitású vihar ezzel szemben több ezermilliárd dollár kárt is okozhatna a vihart követő első év során, a National Research Council 2008-ban megjelent jelentése szerint. Egy hosszabb ideig tartó áramkimaradás például fennakadásokat okozna a közlekedésben, a kommunikációban, a bank és pénzvilágban és a kormány szolgáltatásaiban,” áll a jelentésben.
„A szivattyúk leállása miatt még a vízellátás is megszűnne, a hűtés hiánya miatt pedig rengeteg étel menne tönkre.” 

Forrás: Idők Jelei / Infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése