2012. augusztus 17., péntek

Önálló döntéshozatalra képes Humanoid robot gyártását kezdik el az AVATAR mellett



Az Amerikai Védelmi Minisztérium (Department of Defense) a robotokat gyártó és fejlesztő Boston Dynamics Inc. nevű céggel olyan "gyümölcsöző" kapcsolatra törekszik, melynek keretében önálló döntéshozatalra képes humanoid robot fejlesztését és gyártását kezdhetik el. A gyártást, ahogy eddig is a DARPA támogatja. /

A DoD kedden jelentette be:
"A robot "platform" 2 lábon járó, törzzsel és kezekkel, szenzor fejjel, fedélzeti számítógéppel rendelkező humanoid robot lesz".

Autonóm egyénként tevékenykedhet, önmagától képes lesz erre, döntéshozatalra, amikor külső irányítás nem lehetséges. Különféle eszközök használatára szintén. A szerződés szerint a robotoknak 2014. augusztus 9-ig kell elkészülniük.

A cél, hogy természeti vagy ember által okozott katasztrófákban az evakuálást segítse elő.
(természetesen... :D , mire másra gondoltunk volna...)

Bővebben erről olvashattok még itt.
A Boston Dynamics már egyébként hosszabb együttműködésre tekint vissza a DARPA-val, hiszen ők csinálták nekik a BigDog nevű 4lábú terepre teljesen alkalmas szállító-robotot is, mely képes egyensúlyát megtartani, jégen megcsúszva koordinálni a mozgását...


Ez a cég fejlesztette ki a CHEETAH-t - leggyorsabb lábon járó robotot ,
valamint a RISE -t , egy olyan hernyőszerű robotot, mely teljesen függőleges felületen (falon, fán) képes felmászni mikro-tapadóival, a tetőn mozgását koordinálni ...stb


És szintén az ő termékük a PETMAN, az emberi testfelépítést teljesen szimuláló robot, mely egyensúlyban tartja magát, jár, fut, fekvőtámaszokat csinál......


A PENTAGON MÁR FEJLESZTI A VALÓDI AVATART


Távolból más bőrbe bújt emberek, katonák? Nem csak a sci-fi filmek, nem csak az Avatar világa. Az USA védelmi minisztériumának kutatási ügynöksége a DARPA 7 millió dollárt fektet a jövő évben az Avatar fedőnevű program megalapozásába. Bár a fedőnév kiválasztása nem tűnik túl fantáziadúsnak, a program lényege nagyon hasonlít az Avatar filmben látottakhoz, egy kivétellel, nem élő testeket, hanem robotokat akarnak távirányítani.

A DARPA szerint az Avatar program célja olyan adapterek és algoritmusok kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik a katona és egy félautonóm, két lábon járó gép hatékony együttműködését, ahol a gép gyakorlatilag a katona helyettese.
A robot elég okos és agilis kell legyen ahhoz, hogy el tudja végezni a háborús, „piszkos” munkát, mint pl.: helységek biztosítása, járőrözés, sebesültek kimentése. Ezt mind az emberi partner utasításai szerint.
Nem meglepő ez a fejlesztési irány. A hadsereg már jó ideje használja a pilóta nélküli repülőgépeket, kisebb tűzszerészeti robotokat. És a fejlesztés megy tovább: van már fej nélküli járkáló robot, van DARPA fejlesztésű robotikus öszvér és még ki tudja mi minden az 51-es körzetben. És úgy látszik, egyelőre, a macerás teljes művi intelligencia és önállóság helyett inkább az Avatar mintát követve próbálják robotjaikat kordában tartani.

22 megjegyzés:

  1. Csöppet kirázott a hideg ezektől a gépektől, főleg az utolsótól, gondolni sem akarok arra, hogy mire akarják őket valójában használni.....:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amire eddig is használta a hadsereg. Békét vittek az ártatlan tudatlan naiv idegen emberek közé, 1-2 mázsás buli csináló kiszerelésekben.
      Egyébként ne a gépektől rázzon ki a hideg. Inkább az embertől. A gépek ártalmatlanok, az ember használja és tervezi őket gyilkolásra.

      Törlés
  2. Hááát... de talán remélem beépítik a 3 törvényt...

    VálaszTörlés
  3. A fenti videókon látott harci masináktól sokkal kifinomultabb biorobotok is léteznek. A Terminátor sorozat "T1000"-es típusa bármennyire is a sci-fi kategória sokak fejében - de közel állhat a valósághoz.

    * 2012 04 19 II Rész - A biorobotok. Miért küldenek az idegenek közénk biorobotokat? - Kisfaludy György
    http://www.youtube.com/watch?v=66s1ogIhH08

    * Ember-robot élőben! Érdekel?
    http://pirospirula.blogspot.com/2011/09/ember-robot-eloben-erdekel.html

    "...A technológia ugyanis már jó 40 éve létezik, és azóta folyamatosan használják is, és most már egyre nagyobb mennyiségben állítják vele elő az emberszerű robotokat. Ezek külsőre gyakorlatilag megkülönbözhetetlenek egy emberi lénytől (csak az tudja felismeri őket, aki tudja mit kell nézni), és mára már olyan sok van belőlük, hogy szinte az élet valamennyi területén találkozhatsz velük...."

    * Dr. Drábik János: Tudatmódosítás - Az agy megerőszakolása
    http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0500.htm

    (Előszó) ..."A könyv írása közben megértettem, hogy az agykontroll végső formája a társadalmat sötét lepelként beborító félelem. Az a tudat, hogy valaki bármely pillanatban elveszítheti az életét, szinte reflexszerűen kiváltja, hogy védelmet keressen azoknál, akiktől védelmet remél. Az a trauma-okozással előidézett abszolút agykontroll, amelyről ez a könyv szól, nem az összeesküvési elmélet valamilyen újabb változata. Nem elméletről, hanem gyakorlatról szól. Tényekről. Megtörtént eseményekről, létező (vagy létezett) hús-vér emberek sorsáról."...

    * Monarch-programozás
    http://2012.blogol.hu/read?perm=3296398#logdrb

    "...A módszer neve: Monarch-programozás. Az Illuminátusok dinasztiái már legalább a XVIII. század óta kísérleteznek vele, az igazi áttörést azonban az 1940-es években érte el Dr. Joseph Mengele. Ő a zsidó gyerekek közül kiválogatta a legintelligensebbeket, s a rajtuk való kísérletezéshez gyakorlatilag carte blanche-t kapott az Irányítóktól: azt csinált velük, amit csak akart. (Az egyik kutatási területe pontosan az volt, hogy felderítse, milyen és mennyi kínzás az, amit még éppen túl lehet élni.) A háború befejeztével az amerikai kormány az operation paperclip keretei között „átmentette” Mengelét Amerikában, ahol a CIA-nál dolgozó kollégáival megosztotta kutatási eredményeit, és kezdetét vette a CIA MK Ultra nevű programja, melynek lényege az volt, hogy az Illuminátus családokon és egyéb dinasztikus rendszerben működő Irányítókon kívül másokat is programozzanak, nagy tömegben. Így rendelkezésre állnak majd kisebb értékű, feláldozható rabszolgák is, s egész kaptártársadalmat tudnak kiépíteni, szaporítókkal (alfák), dolgozókkal (gammák), harcosokkal (delták), stb...."

    * Videó: Programozott Bérgyilkosok 1/6 (Jesse Ventura: Összeeküvés-elmélet)
    http://www.youtube.com/user/igazmondoTV#p/c/9E7E0C41B06C086E/0/RuuyF_ZTOHc

    VálaszTörlés
  4. Buddha, kicsit sovány az írás, pedig ez elég nagy téma. Ha nem bánod írok most ide 1 két érdekességet. Szóval ez mindenkinek szól!

    1. Valóban vicces, h csak ezeket a felhasználási célokat említik. Miközben már 1 éve hajtanak végre támadásokat Pakisztánban drónok által. Jó pár ártatlan embert megöltek velük. Ha amerikai hadsereg robotokat kap, akkor 100% hogy azt emberek ellen is bevetik majd, 80% hogy fegyvertelen civilek ellen is.

    2. Az 51-s körzetben nem foglalkoznak járó robotokkal. Az 1 légi és kutató támaszpont, a légierőé. Tehát ott csak olyan gépekkel foglalkoznak ami repül. :-)

    3. AI, á igen, ez az a rész ahol eldurvulok! Hiszitek vagy sem, de inkább sem, h már régóta durván 50-60 éve már lehetett volna emberi agyat utánzó, imitáló, gondolkodó gépeket építeni. Nem volt rá igény, sőt, most mióta ez is ipar lett, már érdekükben áll a technológiát ezen a szinten és vonalon tartani és tovább vinni. Ugye először csak számolásra kellett, nézzetek utána, biztos találtok dokumentum filmeket ahol említenek valamit a második világháborús kódfejtő számítógépekről. Tovább nem mentek, mert nem volt érdekükben. Nekik 1 primitív agy kellett ami csak számolt. Mondanom sem kell, h az emberi agy azért többet csinál mint csak számol. Ez persze nem jelenti azt, h soha ne csináltak volna olyan gépet vagy AI-t ami ne lett volna képes az emberhez hasonló vagy azt imitáló gondolkodásra.
    Viszont piacra ilyenek jó darabig nem fognak kikerülni, ha egyáltalán valaha is fognak. Nagy iparág lett ez manapság, tartós és okos gépeket építeni embereknek... neeem.

    4. AI kísérlet, van 1 rövidke történetem, h mért nem alkalmaznak a hadseregek AI-kat. Mert vannak nekik, titkos AI fejlesztési projectek, nagyon durvák, rendesen emberi gondolkodásra képesek. Szóval rövid történet ami példa is egyben:
    Kb. 10 éve olvastam, fogalmam sincs meg lehet e még ezt valahol találni, 1 cikk volt ez. Egy kutató és megfigyelő műholdat akart az amerikai hadsereg az ő saját fejlesztésű AI-al ellátni kísérlet képen. A műhold feladata a Föld geológiai folyamatok és egyéb környezeti változások, illetve környezeti katasztrófák és azok hatásait megfigyelni. Ezek a megfigyelések, egészen odáig, ügye előre betáplált útvonalakkal történtek, tehát folyamatos emberi felügyelet kellett. Ezért kipróbálták, h a hadsereg AI mit tud könnyíteni a dolgokon. Feltöltötték az AI-t a műholdra és mindenki szépen hazament, mert a gép szépen végezte a munkáját. A sok megfáradt legény meg hazatért aludni.
    Reggel, mikor visszatértek az irányítóba rémülten észlelték, h a drága műholdnak nyoma veszett. Nem volt az előre betáplált útvonalon. Eltartott mire újra megtalálták a többi műhold segítségével. Valahol a Föld 1 teljesen másik pontja felett volt mint ahol lennie kellett volna és 1 éppen folyamatában lévő vulkán kitörés sorozatot nézegetett és gyűjtött információkat. Mint kiderült, az AI felülbírálta a műholdba táplált útvonalat és célpontokat és csinált magának 1 sajátot. Ergo, hülyének nézte az embereket. XD
    Na ezért nem akar és nem mer semmilyen földi hadsereg AI-at használni. Mert félnek, h felül bírálják a parancsokat, amit gondolom jó párszor megtehettek a titkos fejlesztések és azok tesztjei alatt.

    Ennyi lett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen, azt hozzáteszem az AI műholdhoz, h nem csak azért bírálta felül az útvonalat mert hülyének nézte az embereket, hanem mert kíváncsi volt. Értitek, 1 kíváncsi műhold. Ez már emberi gondolkodást imitál azért. Az emberi parancsokat meg lesz*rta, mert jobban foglalkoztatta a vulkán. :-)

      Törlés
    2. Ez tényleg érdekes volt ! Köszönöm, hogy megosztottad velünk! :)

      Törlés
    3. ma még nincs sehol valódi mesterséges intelligencia, az általad említett példában max annyi lehetett, hogy valaki rosszul állították be az előre betáplált prioritásokat, ami aztán csak később derült ki

      Törlés
    4. Buddha, nincs mit.

      Csaba... Neked szövegértelmezéssel gondjaid vannak, de súlyosak. Olyan, h "valódi" AI az relatív. Hülyeséget írtál, de nem gond. Önmagától tanuló, az ismereteket egymásra építő és elmélkedő AI nem létezik még, pontosabban az első 2 már régóta. Már csak az olyan AI hibádzik ami elmélkedik, fantáziál/képzel és érez.
      Persze, ki tudja, h titkos fejlesztéseknél mik vannak. Ha ilyen létezne majd hülyék lennének azt közölni veled.
      Emberi gondolkodást imitáló és utánzó gépek már régóta vannak. Régóta vannak AI-k amik képesek tanulni és hasznosítani a tanultakat. Próbálj már szét nézni a világban mielőtt baromságokat kijelentenél.
      Tessék, csak az olyan lángelmék kedvéért mint te: http://www.chat-bot.com/index.php

      Beszélgess vele! Ez 1 kezdetleges filléres kísérlet. Ez nem is hasonlítható ahhoz ami titokban készülget. Viszont ez is AI és igazi AI mert tanul és hasznosítja amit tanult. A maga módján. Imádom, h milyen sok szakértő van a világon...

      Törlés
    5. ezek csak sima programok amik nagyrészt adatbázisból dolgoznak

      Törlés
    6. Wow, adatbázisból dolgoznak... Mert a te agyad gondolom valami multiverzális hálóról dolgozik. XD

      Törlés
  5. Ajánlom az én a robot (I robot)című filmet will smithsel ezzel kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Matrix. Ghost in the shell. én a robot. álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal. terminátor. hasonmás etc etc. nézd meg/olvasd el bármelyiket. kétlem hogy ugyanezt fogod gondolni.

      Törlés
    2. szinte az összes ilyen filmet, animét láttam már köszi

      Törlés
  7. MI-t soha nem fog létrehozni a szent tudomány, mert a kreativitás nem algoritmizálható

    ezek a gépek pedig túl drágák tömeges bevetéshez, és az energiaellátásuk sem megoldott, szóval ettől sem kell félni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fúzióval meg lehet oldani az energiaellátást, az hogy túl drága... mivel ezek az emberek nyomtatják a pénzt, így nem hiszem hogy problémát jelenthet.

      Törlés
    2. az emberek sokkal olcsóbbak az már biztos

      Törlés
    3. egy ideig olcsóbbak, aztán már drága a beszerzésük, nevelésük, oktatásuk
      míg egy robot jóval strapabíróbb...
      ki tudja, lehet hogy már vannak robot delta kommandók... nem kell új ember, ha van egy sikeres robo-team

      Törlés
  8. :x

    a pénzt emberek nyomtatják, de a nyers- és üzemanyagokat, ritkaföldfémeket, azokat nem

    VálaszTörlés
  9. Mesterséges bőr az emberi arc „klónozásához”
    2012/08/18

    "Kutatók azt állítják, hogy sikerült szintetikus bőrt előállítaniuk az igazi emberekre hasonlító, azaz emberszerű robotok előállításához..."

    http://idokjelei.hu/2012/08/mesterseges-bor-az-emberi-arc-klonozasahoz/

    VálaszTörlés