2011. december 12., hétfő

15+1 dolog, ami aranyat ér majd a bajban

 A civilizáció számtalan olyan dologtól tett minket függővé, amelynek hiányát majd csak akkor fogjuk tapasztalni, amikor bekövetkezik a SHTF esemény, (shit hits the fan=sz*r csapódik a ventilátorba, A fordulat legalább az 1940-es évek óta használatos az angol szlengben. Jelentése kb.:"elkezdődnek a nehézségek"; "kitör a balhé", "durvulni kezd a helyzet", "kiborul a bili" stb.) bár a magam részéről egyszerűen csak összeomlásnak szoktam hívni a dolgot.



Az alábbi lista egy olyan helyzetre vonatkozó felsorolást tartalmaz, ahol az eddigi, kényelmes világ relatív gyorsan eltűnik. Ennek okai most nem kerülnek kifejtésre, de számtalan cikkben utaltunk már lehetséges kimenetelekre.

Melyek azok a hétköznapi dolgok, amelyek rendkívül gyorsan fognak eltűnni a boltok polcairól, és a későbbiekben alapvetően hozzájárulnak majd a boldoguláshoz, túléléshez valamint kitűnő cserealapot biztosítanak majd?

A teljesség igénye nélkül, lássuk:

01. Aggregátor - Érdemes kicsit többet áldozni egy jobb minőségűre, azonban az üzemanyag tárolása, utánpótlása problémás lehet. A működésével járó zaj felkeltheti mások figyelmét.

02. Víztisztító berendezés – Nem a pár ezer forintos, mindenütt kapható konyhai eszközökre gondolok, a téma későbbi körbejárása tervbe van véve.

03. Víztároló edények – Víz tárolására alkalmas műanyagból készült, különböző méretű, zárható tartályok, palackok.

04. Tűzifa – Éghajlatunkon akár egy év is kellhet, amíg a frissen kivágott fa tüzelhető állapotúra szárad.

05. Tartós élelmiszer – NEM MIRELIT!!! A konzerveken túl szárítással, aszalással, füstöléssel, savanyítással készült termékek is.

06. Élvezeti cikkek – Tea, kávé, cigaretta, csokoládé, alkohol. Ezek elsőszámú szereplői lehetnek majd a cserekereskedelemnek.

07. Gáz/petróleum lámpa, elemlámpa – Plusz a hozzájuk tartozó nagy mennyiségű harisnya, kanóc, üzemanyag, elemek és tölthető akkumulátorok stb.

08. Fegyverek – Természetesen minden csak a legalitás határán belül, a törvényi szabályozás maximális figyelembevétele mellett.

09. Vitamin és ásványi anyag tabletták – A fokozott igénybevétel, nem megfelelő táplálkozás ellensúlyozására.

10. Kötszerek, elsősegélyláda – Patikából minimális összegért lehet steril kötszert, alapvető gyógyszereket venni, egyelőre...

11. Személyi higiénés cikkek – Toalett papír, fogkefe, zsebkendő, női higiénés termékek, szappan, pelenka stb.

12. Kerti kéziszerszámok – Egyszerű, de tartós és jó minőségűek a preferálandók.

13. Vetőmagok – Részesítsük előnyben a magyar fajtákat, melyek a mi környezeti adottságainkhoz alkalmazkodtak. A vetőmag nem lehet hibrid, különben nem szaporítható tovább!

14. Munkaruházat – Gumicsizma, kesztyű, esőkabát, bakancs.

15. Varró/javító készlet – Cérna, tű, olló, patent, gomb, biztostű, csatok, hevederek.

+1. Egyszerű játékok – Kártya, sakk, dobókocka stb.

A fenti lista általános, nem minden esetben 100%-os igazságokat tartalmaz éppen azért, mert nincs is kellően körülhatárolva a bekövetkezett esemény, inkább támpontként kezelendő.

Természetesen az első és legfontosabb, – és itt abszolút mindegy, hogy globális vagy éppen személyes túlélési szituációról beszélünk – hogy a felszerelés csak másodlagos jelentőségű, mert minden az agyban dől el. Szeretnénk-e (túl)élni avagy sem....



Kérem olvassák el a részletesebb tudásért a felkészülésük érdekében ezeket az oldalakat ime:
http://www.antalffy-tibor.hu/?p=976#comments
http://kemenyidok.blog.hu/
http://jobbik.net/index.php?q=node%2F6242
Egy túlélő "vallomása" az Argentin gazdasági válságról 2001
http://ffek.hu/blog/hetesi_zsolt
http://www.hunnianet.hu/irodalom/Apokalipszis_2012-Egely_György_tanulmánya
http://asterope.bajaobs.hu/hetesi/
.

5 megjegyzés:

  1. csak kepzelodtem, vagy tenyleg volt egy reszletesebb leiras?! az hasznosabbnak tunt.. mi okbol roviditettetek le?

    VálaszTörlés
  2. Ezek a dolgok rövidtávon hasznosak lesznek ha eljön a káosz.
    Viszont szerintem még amíg van annyi idő(talán), hosszabbtávú dolgokban kellene gondolkozni.Vissza kellene tekinteni az őseinkre(legalább 100 évre).
    Nekik nem kellett víztisztító meg tározó edény, mert ott voltak a kutak pl. amik öntisztítók.Tüzifa esetén nagyon takarékoskodni kell, mert sajnos az utóbbu évszázadokban nagyon lecsökkent az erdő mennyisége és minősége.Ha van lehetőség csak a száraz fát kivágni, és a lehullott ágakat összeszedni, de ott van pl még a kukorica is aminek minden részét fel lehet használni tüzelőnek a termésen kívül.Mindehhez rakni kellene egy kemencét amibebn kenyeret is lehet sütni.
    Mindenesetre mi itt a Kárpát medencében hálát adhatunk az adottságok miatt.
    Belegondolni is rossz mi lessz azokkal az emberekkel akik már most is nyomorban, és segélyszállítmányokból élnek:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fegyvert szereznek és kirabolják azokat akiktől van mit rabolni.

      Törlés
  3. A fűtést hatékonyabban is meg lehet oldani. A fát nem szabad elégetni, komposztálni kell. És ami még jobb, lehet füvet, nyesedéket, faforgácsot is komposztálni.
    A komposzt belsejében 60 fok körüli meleg van.

    Ezzel még a meleg vizet is biztosítani lehet.
    Csak keress rá a gugliban a "komposzt kazán" kulcsszóra!

    VálaszTörlés
  4. Nos, van itt egy pár dolog, ami "fölösleges" , persze attól függ, ki hol lakik .... városban, falun.
    Az agregátor, tök fölösleges dolog, ha van elem, petróleum. stb. Föleg hogy sokba kerül, annak az árán 1000 más hasznos dolgot lehet venni.
    Ha igazán káosz lesz, elég egy rádio ami elemmel megy abbol lehet értesülni a dolgokrol.
    vetömag .... ha van annyi idö megvárni egy helyben, hogy betakaritsuk, esetleg akkor.
    A komposzt .... kár ilyenekre költeni.
    De felfogás kérdése.
    Ha jön a baj, arra kell gondolni, hogy nem biztos hogy egy helyben lehet maradni sokáig...söt biztos!!!! ezért kicsi, könnyen mozditható létfontosságu dolgokat kell beszerezni , ha menni kell, akkor azokat vinni.
    Valószinü a kazánt nem cipeli az ember magával :)
    Igy inkább annak az árán meleg termo öltözék beszerzése ajánlatos!!
    És a legfontosabb, olyan helyet nézni, ahova nem törhetnek be könnyen, legjobb a föld alatti létesitmények kiépitése... Tisztában kell lenni azzal, hogy ha veszélyt érez az ember, nem a józan eszére hagyatkozik, hanem a tulélési ösztön vezérli, ami finoman szólva NEM tapintatos !!!
    És még sok más dolog van...

    VálaszTörlés