2011. október 15., szombat

OCCUPY MOZGALOM - A mai nap történései - VILÁGFORRADALOM KEZDETE

 

HOGY ÉRTSÉTEK, MIRŐL VAN SZÓ : 

ANONYMUS : A Bankárok a probléma és a rendszerük !

Az USA nagyvárosaiban már több mint egy hónapja tartó "Foglaljuk el a Wall Street-et" (Occupy Wall Street) mozgalom átterjedt most már Európára és Ázsiára is. Az október 15-ére meghirdetett globális tüntetés mintegy 82 országban zajlott, mindenhol békésen - kivéve Rómát és Londont. Budapesten a "Valódi demokráciát, most!" mozgalom csatlakozott a globális tüntetéssorozathoz.
Átlépte az Egyesült Államok határát az "Occupy Wall Street" mozgalom. Igaz egyes hírforrások a mozgalomat a spanyol "felháborodottak" mozgalmához kötik, mégis, több transzparensen inkább a New York-i  "hatás látszik". Szombatra 82 ország 951 városában (köztük Budapesten) hirdettek tüntetéseket, hogy ezzel tiltakozzanak a válság miatti elszegényedés, a pénztőke uralma, illetve úgy általában a bankárok és a politikusok ellen, akiket azzal vádol, hogy kapzsiságukkal és a rossz kormányzással tönkretették a gazdaságot és milliókat tettek ki nélkülözésnek. 

#OCCUPY WALL STREET LIVE STREAM
A demonstrációsorozat Új-Zélandon kezdődött szombaton és a világ valamennyi fővárosát és más városait is érintette. A legtöbb helyen a tüntetések békésen zajlottak, nagyobb fennakadások okozása nélkül - kivéve Rómát, ahol eldurvultak az események. Itt végül a rendőrség és a demonstrálók összecsapásába torkollott a tiltakozás. Felgyújtották az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét is a "felháborodottak" mozgalmának római tüntetését rendbontásra használó randalírozók.
Aucklandban - Új Zéland legnagyobb városában - 3000-en tiltakoztak a vállalatok kapzsisága ellen, 2000-en gyűltek össze a fővárosban, Wellingtonban és 50-en a földrengés sújtotta Christchurch-ben.
Ausztráliában, Sydney üzleti központjában körülbelül 800-an gyűltek össze, ahol a tüntetők határozatlan ideig fognak táborozni és "másfajta világ" - amelyet nem a szupergazdagok 1 százaléka vezet - megteremtéséért indítanak mozgalmat - áll a Foglaljuk el Sydney-t honlapján.
Tokióban több százan tüntettek, ám a reggeli eső vélhetően többeket távoltartott az eseménytől. Itt tiltakozás a fő irányvonala a fukushimai atomerőműveket is üzemeltető Tepco ellen irányult a Bloomberg szerint. 
Manilában néhány tucatnyian gyűltek össze az amerikai nagykövetség előtt a Reuters szerint.
Tajvanon a szervezők többszáz tüntetők tudtak összetrombitálni, akik többnyire csendben ültek a Taipei World Financial Center, vagy közismertebb nevén Taipei 101 előtt.
Szöulban mintegy 600-an követelték a spekulatív tőke visszaszorítását és emellett alacsonyabb tandíjakért tüntettek. Hongkongban 200-an demonstráltak.
Párizsban a G20-ak pénzügyi vezetőinek találkozójával egyidőben zajlott a tüntetés, ahol néhány százan gyűltek össze.
Londonban körülbelül ezren demonstráltak délután, itt a rendőrség kizárta a tüntető tömeget a London Stock Exchange-nek helyet adó Paternoster térről. Az MTI szerint tüntetők egy része maszkot viselt, s egy órával a megmozdulás kezdete után összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, amikor megpróbáltak a tőzsde felé előrenyomulni.
A pénzügyi rendszerből egy maréknyi bank húz hasznot a hétköznapi emberek, az adófizetők pénzéből - mondta egy 27 éves tüntető a Bloomberg szerint, aki azt is hozzátette: az a néhány ember, aki felelőssé tehető a recesszióért jelentős bónuszokkal megússza - ez alapvetően tisztességtelen és nem demokratikus.
A Foglaljuk el a Wall Street-et mozgalom a múlt hónapban kezdődött New York-ban, ahol emberek a manhattani Zuccotti Parkban táboroznak és az egyenlőtlenség ellen, valamint a gazdagok nagyobb mértékű adóztatásáért tüntetnek.
Ennek londoni megfelelője, a Foglaljuk el az LSE-t mintegy 3000 embert mozgatott meg az egyik tüntető szerint. A brit rendőrség nem szolgáltatott adatokat a demonstrációról. A Facebook és a Twitter közösségi oldalakon előzetesen mintegy 15 ezren jelezték részvételi szándékukat.
Frankfurtban mintegy 5000-en gyűltek ösze az Európai Központi Bank előtt, ahol a ZDF német televízió tudósítása szerint szappanbuborékokat lövöldöztek játékfegyverekből. Németországban Frankfurton kívül mintegy 50 városban ezrek vonultak utcára, köztük Berlinben, Hamburgban, Lipcsében - itt az "Valódi demokráciáért, most! nevezetű mozgalom tiltakozott.
Brüsszelben, az Európai Unió "fővárosában" legalább 6000-en gyűltek össze a szombati tüntetésre. Ez az eredetileg várt létszám kétszerese. A megmozdulás résztvevői Belgiumból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Hollandiából jöttek.
Budapesten szintén a "Valódi demokráciáért, most!" címmel szerveztek demonstrációt szombaton délután. A magyarországi szervezők - akik legalább ezer felvonulóra számítottak délután - egyebek mellett a munka törvénykönyvének megváltoztatása ellen kívántak tiltakozni. A civilek szervezte demonstráció összekapcsolódott a Magyar Szegényellenes Hálózattal, amely adományokat gyűjtött. A szervezők tematikus beszélgetések folytattak egyebek mellett a részvételi demokrácia, az állam szerepe, az alapvető emberi és szociális jogok biztosítása, a gazdaság és a fenntartható világ kérdéseiről a Gödör környékén.
A demonstráció résztvevői este 6 órától fáklyás felvonulást tartottak a bazilika érintésével a Szabadság térig, ahová este 7 és 10 óra között felszólalásokat, koncerteket és közösségi akciókat szerveztek.
Zürichben körülbelül 2000 békés tüntető gyűlt össze, ahol monopolyztak és egy standról ingyen kávét kortyolgattak.
Néhány százan tüntettek BécsbenSvédországban és Helsinkiben is. Athénban több ezren a megszorítások ellen tüntettek, ahol szintén a Valódi demokráciáért, most! mozgalom szervezte a megmozdulást.
Balkán több városában is tüntetők ezrei vonultak fel. Zágráb főterén mintegy 3000-en gyűltek össze, nagyjából százan voltak Belgrádban és Szarajevóban is volt megmozdulás.
Tízezrek vonultak utcára Portugália nagyobb városaiban is, hogy a "felháborodottak" mozgalmának világméretű akciónapja keretében a lisszaboni kormány megszorító gazdaságpolitikája ellen tüntessenek. Lisszabonban a szervezők becslése szerint legalább 50 ezren vettek részt a tüntetésen. A tömeg a parlament felé vonult, az "IMF: kifelé!" jelszót skandálva. Az ország nyolc másik városában is tüntetések voltak. "A pénzügyi spekuláció áldozatai vagyunk, s ez a megszorító program nyomorba dönt majd minket. Meg kell változtatni ezt a romlott rendszert" - nyilatkozta az egyik tüntető.
Dél-Afrikában a johannesburgi tőzsde előtt 80-an tüntettek a Talk Radio 702 tudósítása szerint. A demonstráció illegális volt, ezért a rendőrség is kivonult. Cape Town-ban a Parlament közelében több mint százan gyűltek össze, ahol Dél-Afrika gazdasági és társadalmi kihívásainak adtak hangot.

New York, USA Fotó: Reuters
New York-ban a tüntetések kezdete óta mát több mint 700 embert vettek őrizetbe rendbontásért. Rendőrségi jelentések szerint pénteken 14 tiltakozót vittek el. Ma, szombaton New York-i idő szerint délután 5-kor (magyar idő szerint este 11) a Times Square-en a "Wall Street kapzsisága elleni fellépés világnapja" tüntetéssorozatban való részvétel miatt gyűlnek össze a demonstrálók.

A "felháborodottak", az az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalom, amelynek részvevői a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. A mozgalom éppen öt hónappal ezelőtt, május 15-én indult útjára Madridban, azóta Európán kívül más földrészekre is kiterjedt - New Yorkban például a "Foglaljuk el a Wall Street-et!" nevű csoport tiltakozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése