2014. december 6., szombat

"A hidegebb háború"- avagy az USA összeomlása


Marin Katusa, a Casey Research vezető forrásstratégája, most megjelent könyvének témáját mutatja be és fejti ki az alábbi videó Ebben a már elindult és minden eddiginél hidegebb háborúról......, illetve annak előzményeiről hallhattok fontos információkat.


Ha valaki emlékszik még korábbi VilagHelyzete cikkekre, akkor beugrik a 2014. Május 20.-án történt történelmi jelentőségű találkozó, melyre Sanghajban került sor egy konferencia keretében, ahol a világ 2 legerősebb nemzetének vezetői Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és az iszlám köztársaság elnöke Hassan Rouhani megbeszélték a szorosabb együtt -működés mikéntjét. {...} azzal a céllal, hogy lecseréljék a Nyugattal kiépített kapcsolataikat...főként a dollárt. 


Azóta rengeteg minden történt ebben az évben, ami jelzi, hogy a világ újrafelosztása és az érdekcsoportok átrendeződése zajlik és "a történelem megismétlődésének" szele fúj újra...


Nem sok főáramú híradóban hallottam a hírről (konkrétan zéró, nulla számolt be róla) , hogy történelmi gazdasági áttörés következett be ebben a hónapban :
Az USA gazdasága hivatalosan is KÍNA mögé, a második helyre került !
Kína gazdasága legnagyobb a világon.

Elérkezett a pillanat, amitől az Egyesült Államok kormányzata mindig tartott.... és ami mindent megváltoztat: 
Kína gazdasága a legnagyobb a világon.

Ulysses S. Grant elnöksége óta első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államok nem a világ vezető gazdasági hatalma. Ha belegondolunk, hogy14 évvel ezelőtt az USA termelése még a kínai háromszorosa volt, egyértelművé válik a hatalmas hanyatlás amerikai és a kiugró fejlődés kínai részről....

A Nemzetközi Valutaalap nyilvánosságra hozta a világ gazdaságára vonatkozó legfrissebb adatokat, amelyből kiderült, hogy az idei évre vonatkozó gazdasági termelés „valós” áruk és szolgáltatások tekintetében 17 600 milliárd dollár lesz Kína, míg 17 400 milliárd dollár az Egyesült Államok esetében. 


Más összehasonlításban, Kína jelenleg a globális gazdaság 16,5 százalékát adja a valós vásárlóerő tekintetében, míg az Egyesült Államok esetében ez 16,3 százalék.
A mostani gazdasági földrengés csupán egy évvel követte azt a pillanatot, amikor Kína első ízben előzte meg az Egyesült Államokat a globális kereskedelemben.

Kína nem olyan régen változtatott a nemzeti össztermék kiszámításához alkalmazott képleten, hogy az összhangban legyen a nemzetközi gyakorlattal, és a változtatás olyan tevékenységekre is rávilágított, amiket korábban nem számítottak be.
Tévedés ne essék: egy nagy erejű geopolitikai földrengésről van szó.

A történelem során a politikai és katonai hatalom mindig a gazdasági hatalom függvénye volt. Nagy-Britannia először a világ műhelyévé vált, mielőtt a tengerek királynője lett. Ehhez hasonlóan, hatalma is a gazdasági hanyatlást követően kezdett gyengülni. Hasonló történetet látunk Franciaország és Spanyolország esetében is.

Természetesen holnap vagy a jövő héten ez önmagában semmit sem változtat meg, hosszú távon azonban mindent. A világ gazdasági térképének átrendeződését nagyon gyakran (szinte mindig a térképek és országhatárok átrendezése, tízmilliók halála követte........ A probléma korántsem pusztán gazdasági.....) 

2 megjegyzés:

  1. Amikor a második világháború után felszaporíttaták többek között Kínát, pontosan tudhatták, hogy ennek milyen következményei lesznek. Úgy beszélnek Kína felemelkedéséről, mintha az ekkora területtel és népességgel valami elképesztő csoda lenne.

    Vajon ha fél évszázad óta tervezték ezt ezzel a kommunista-kapitalista diktatúrával, hihetünk a politikai "tettetett naivitás" stratégiának? Mi a helyzet, ha csak copy-paste helyett cserél az amerikai demokratúra a kínai diktatúrával? Soros is megmondta a Financial Times World Economy interjújában, hogy Amerikát leviszik középkategóriás országgá és Kínát hozzák fel. Máskor is megmondta már, hogy Oroszország akadály a nemzetközi közösség kiteljesedése felé.

    Ezzel meglovagolják többek között a Kondratyev-ciklusokat és az aktuális történelmi világhatalom nyugati félteke - keleti félteke centralizáltságának szintén ciklikus váltakozását. Vajon amikor tombolt az outsorcing az iparban Nyugaton, nem gondolták, hogy ha ténylegesen egy más (diktatórikus) országnak adják a termelést, az netán majd élni is fog vele? De gondolták, nagyon is számítottak ezekre, már csak ezeket kellene nekünk visszafejtenünk (back engineer), hogy tudjuk az általuk tervezett keleti központú nyugati jövőt.

    Persze most Oroszország fut a nemzetközi fősodrású+alternatív médiavonalon, de vajon nem szoktuk már meg, hogy a fősodrású média címlapsztorija mindig fedősztori? A nemzetközi alternatív médiának ilyenkor mindig párhuzamosan keresnie lehetne azt is, hogy vajon minek a fedősztorija.

    VálaszTörlés
  2. Kedves SBG Buddha, örvendek, hogy megosztottad ezt a hírt, de illene a forrást is megjelölni és nem saját szavaidként írni, mert a szöveg egy jó része angolul megjelent cikk fordítása:

    http://www.marketwatch.com/story/its-official-america-is-now-no-2-2014-12-04

    VálaszTörlés