2011. szeptember 16., péntek

Egy 12 éves lány 6percre megállította a világotHelló, Severn Suzuki vagyok és az ECO - A Környezetvédelmi Gyermek szervezet nevében beszélek.
12-13 éves gyerekek csoportja vagyunk Kanadából és megpróbáunk mi is számítani valamennyit.
Vanessa Suttie, Morgan Geisler, Michelle Quigg és én. Feltettük az összes pénzünket, hogy eljöhessünk ide 5000 mérföldre, hogy elmondjuk, a felnőtteknek változtatniuk kell. Azért jöttem ma ide, mert nincs rejtett célom. A jövőmért harcolok. 

A jövőt elveszteni nem olyan, mint elveszteni egy választást vagy pár pontot a tőzsdén. Azért vagyok itt, hogy minden elkövetkezendő generációhoz szóljak.
Itt vagyok, hogy beszéljek az éhező gyermekek nevében szerte a világon, akinek sírását és kiáltását nem hallja senki sem.

Itt vagyok, hogy szóljak a megszámlálhatatlan elpusztult állatról ezen a bolygón, melyek már nem tudnak hová menekülni. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem halljuk meg ezeket.

Félek kimenni a napra az ózonlyuk miatt. Félek beszívni a levegőt, mert nem tudom, milyen vegyi anyagok vannak benne.

Korábban mindig jártam ki apukámmal Vancouverben horgászni, mindaddig míg néhány évvel ezelőtt rákos sejteket tartalmazó halakat nem találtak. És most naponta hallunk állatok és növények kihalásáról. Eltűnnek örökre.

Életemben arról álmodtam, hogy látom majd vadon élő állatok nagy csordáit, dzsungeleket, esőerdőket tele madarakkal, pillangókkal. De most azon csodálkozom, hogy gyermekeim fognak még egyáltalán ilyet látni valaha is
Önöknek kellett aggódni ezek miatt a dolgok miatt, amikor az én korombeliek voltak?

Mindez itt történik a szemünk előtt és mégis úgy csinálunk, mintha annyi időnk lenne, amennyit csak akarunk és annyiféle megoldás.
Én csak egy gyerek vagyok és nem tudom mindenre a megoldást, de azt akarom, rájöjjenek, hogy önök sem! 

* Nem tudják, hogyan oldják meg a lyukakat az ózonrétegen.
* Nem tudják hogyan hozzák vissza a lazacokat a kihalt patakokba.
* Nem tudják hogyan hozzanak vissza egy kihalt állatfajt.
* És nem lehet visszahozni azokat az erdőket, amik egyszer ott nőttek, ahol ma sivatag van.Ha nem tudják, hogyan kell megjavítani, akkor legalább hagyják abba a tönkretételét!

Itt lehetnek önök kormányok képviselői, üzletemberek, szervezők, újságírók és politikusok, de ugyanakkor igazából anyák, apák, fivérek és nővérek, nagynénik és nagybácsik és mindenki valakinek a gyermeke.

Én csak egy gyerek vagyok, de mégis tudom, hogy mindannyian egy család része vagyunk  5milliárd erős ember, sőt, 30 millió erős faj, és mindannyian ugyanazon a levegőn,  vízen  és talajon osztozunk - határok és kormányok soha nem fognak ezen változtatni.

Én csak egy gyerek vagyok, de mégis tudom, hogy mindannyian EGYként kell cselekednünk egy világ felé egy egységes céllal.
Haragomban nem vagyok vak, és félelmem ellenére nem félek elmondani a világnak, hogy mit érzek.

Az én országomban, annyit pocsékolunk: megvesszük majd kidobjuk  és mégis az északi országok nem osztoznak a rászorulókkal. Még akkor is, ha már több van, mint elég, félünk elveszíteni némi jólétet, attól, hogy megosztjuk.

Kanadában kiváltságos életet élünk , rengeteg az élelmiszer, a víz és menedék - van óránk, kerékpárunk, számítógépeink és televízióink.


Két napja itt Brazíliában meg voltunk döbbenve, amikor egy kis időt együtt töltöttünk néhány gyerekkel, akik az utcán élnek. Az egyik gyerek azt mondta nekünk:
"Bárcsak gazdag lehetnék és akkor az összes utcán élő gyereknek adhatnék élelmiszert, ruhát, gyógyszert, menedéket, szeretetet és ragaszkodást."

Ha egy gyermek az utcán, akinek semmije sincs hajlandó adni, akkor mi, akiknek mindenünk megvan, miért vagyunk mégis ennyire kapzsik?
Nem tudok nem gondolni rá, hogy ezek a gyerekek velem egykorúak, hogy mennyire számít hol születtek, hogy én is lehetnék egyike azoknak a Rio favelláiban élő gyermekeknek, vagy lehetnék szomáliai éhező gyerek, vagy a Közel-Keleten dúló háborúk áldozata, vagy egy koldus Indiában.

Én csak egy gyermek vagyok, de mégis tudom, ha mindazt a pénzt, amit háborúkra költünk, a szegénység felszámolására, vagy a környezet védelmére fordítanánk, mennyire csodálatos hely lehetne ez a Föld.

Az iskolában, sőt már az óvodában megtanítjátok nekünk hogyan viselkedjünk a világban. Megtanítotok minket
* Nem harcolni a többiekkel,
* Dolgozni dolgokért,
* Tisztelni másokat
* Rendet rakni a rendetlenséget,
* Nem bántani más lények
* Megosztani - nem kapzsinak lenni.

Akkor miért mentek és csináltok mégis olyan dolgokat, amiről azt tanítjátok, ne tegyük!??

Ne felejtsétek el, miért vesztek részt ezen a konferencián, kiért is csináljátok ezt - hiszen mi vagyunk a Ti gyermekeitek! Ti döntitek el, milyen világban fogunk felnőni.
A szülők ilyeneket szoktak mondani, hogy megnyugtassák gyermekeiket: "Minden rendben lesz""Megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik", és "Ez még nem a világ vége ".


De nem hiszem, hogy ezt továbbra is mondhatjátok nekünk. Rajta vagyunk egyáltalán a fontossági listátokon? Apukám mindig azt mondja: "Az vagy, amit teszel és nem az, amit mondasz."

Nos, akkor miért síratsz meg éjszaka?. A felnőttek azt mondják szeretnek minket. Akkor én most egy kihívást intézek Felétek: Tetteitek tükrözzék a szavaitokat! Köszönöm, hogy meghallgattak! 

5 megjegyzés:

 1. Amerikában a MacDonald's-ban vagy talán máshol is, naponta annyi hamburgert dobnak ki a kukába (csak mert elhűlt, és "csak meleg kaját árulnak") hogy a világon az összes éhezőt meg lehetne etetni egyszer. Nekik mind1 hogy meleg, vagy sem, az étel az étel. akkor más gyorskajáldákról még nem is beszélve, pl Burger King.
  Az ilyenek sokszor megveszik az alapanyagot, elkészítik, aztán kidobják, mert elhűlt. vagy a madár/disznó influenza GYANÚS húsok: elvégzik a vizsgálatot, teljesen negatív, de akkor is elpusztítják. ha ezeket nekiadnák az éhezőknek, már az is sokat jelentene. vagy a "hamis" ruhaneműk: csak le kéne szedni azt a k***szot márkanevet, és odaadni a szegényeknek!! de nem csinálják, mert nem veszi át senki, mert a márkanév leszedését is neki kéne állnia. miért nem veszi meg egy másik ország kormánya? pár tonna "hamis" ruha lecimkézése semmi pénz nekik. "de inkább haljon éhen, meg pusztuljon a köznép, csak hogy a felső 10000/100000 jobban éljen". meg a jó büdös k**@!va anyjukat. örökre meg kellene dönteni ezeket a nagyhatalmakat. elvenni a pénzt a mocskos hazaáruló kormányfőktől, politikusoktól, háttérkormány vezetőitől, rögtön nem lenne sem válság, sem éhezés. ennyit kéne tenni. de mindenki be van sz@rva. pedig egységben az erő. Ez a 6 mrd ember csak ér valamit az ellen a pár 100 ezer ellen.

  VálaszTörlés
 2. Ez mind szép. De nem új keletű probléma, ez. 2000éve is ez volt a gond, sőt akkor gyerekek is dolgoztak, ha tényleg tenni akarunk valamit, bojkottálni kell a Burgert, a Mc-t, a Nike-t. Ne vásárold ne tömd pénzzel. Vedd rá a 6milliárd embert, hogy lokálisan legyen globális. Ne egyen import szart, ne hordjon import ruhát. Hazai termékeket vásároljon, és megfog változni a világ. Szavakból sok van tettekből kevés. Ha ezt betartod hogy nem vásárolsz multitól, akkor jobb lesz, mert a helyi árust fizeted, helyi emberek megélhetését biztositod és végő soron a sajátodat is. A fogyasztói társadalommal, nő a nyomor a kizsákmányolás. Ez pusztán természettörvény, ha van olyan hely ahol kirobbanó a fogyasztás, akkor van olyan hely is ahol zéro.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Eddy, kedves Mindenki!

  Ne menjünk Amerikáig. Tudom, hogy a sok dokumentumfilm elsősorban Amerikával példálózik, és valljuk be van miért, de ez a videó arról is szól, hogy ne másra mutogassunk, hanem gondolkodjunk el rajta, hogy MI EGYÜTT MIT TEHETNÉNK és CSELEKEDJÜNK.
  Most Karácsony tájékán, de bármikor, nagyon aktuális a téma. Ész nélkül vesszük fel az áruhiteleket, mert minden körülöttünk azt szajkózza vegyél-dobd el, vegyél-dobd el.

  A munkába sokan kocsival járnak úgy, hogy egyedül ülnek a kocsiban.

  Meg kell venni az új holmikat, mert ugye az divatosabb, mint a tavalyi?

  Pukhetre, Balira, meg Mucsaröcsögére kell nyaralni menni, mert különben mivel vágnánk fel a többiek előtt?

  És még sorolhatnánk... ugye tudnátok ti is folytatni?

  Aki szeretne új irányba elindulni, itt kaphat ihletet, segítséget, de nagyon sok minden alternatív és környezetkímélő dolgot beszerezhet: (Nem, nem reklámozni jöttem, hanem segíteni.)

  http://humusz.hu/nullahulladek/
  http://okoszolgalat.hu/
  http://www.zoldbolt.hu/

  Aki erre téved, szóljon hozzá kritikával és segítséggel.

  Én nem szeretnék természeti törvényekre hivatkozni, mivel amit mi emberek csinálunk, már túl van a természetesen, ezért ne takarózzunk vele.
  A kisbabák is kis lépésekben tanulnak meg járni és néhány év múlva szaladnak.
  A másként gondolkodást is el lehet kis lépésekben kezdeni, sokszor ezt a legnehezebb elhinni és megvalósítani...de cáfoljatok meg! :)

  Üdvözlettel és reménykedve:
  Eszter

  VálaszTörlés
 4. Az Új Világrend élén a Világkormánnyal a káoszból fog kiemelkedni, melynek része az előzetes "környezetvédelmi" beetetés is. Indokot kell adjanak egy akkora felhatalmazásra, mint ami a világkormány megalakításához kell.
  És ez az indok lehet bolygó-szerte kiterjedt háború, éhínség, energiaválság, vagy éppen környezetszennyezés. Szerintetek melyik nincs folyamatban jelenleg?
  Több tervet is kidolgoztak, melyek párhuzamosan futnak ugyan, de mind egy irányba mutatnak:
  Probléma - reakció - megoldás.

  Lerövidítve:
  Probléma: gáz van, emberek! Nagy a gáz...
  Reakció: Úristen, most mit tegyünk? Szakértők: ezt a világméretű problémát csak egy világkormány képes kezelni.
  Megoldás: szavazzuk meg a világkormányt!! Éljen!!!

  Hmm...

  És most nézzétek meg még egyszer ezt az aranyos kislányt, hallgassátok meg a pszichológusok által megírt szövegét, és figyeljétek az érzelmileg befolyásoló háttérzenére is!

  Ezek után mondjátok meg: valójában kiknek állt érdekében ez a kislány kiállítása a mikrofonok elé?

  Inkább George Carlin-t nézzétek meg: "mentsük meg a bolygót"?

  VálaszTörlés
 5. Az ilyen jellegű problémáknak egyetlen megoldása létezik. Ki kell fejleszteni azt a gént, ami az emberi szervezetbe beültetve felelős az empátiáért. Vagyis azért, hogy ha másnak rossz, azt mindenki, minden egyes ember átérezze. Addig, amíg az emberek nem éreznek empátiát, a kisujjukat sem fogják megmozdítani valaki másért, míg a saját kényelmükért, jólétükért hegyeket képesek arrébb tolni. Sajnos alapjába véve az ember csak olyan mértékben közösségi lény, amíg a közösség többi tagját a maga hasznára tudja fordítani, legyen az ember vagy állat. Hajdan az emberek világában is a "szükség" volt a törvény, mint az állatokéban. Szükség a másik fölé kerekednem, ha élni akarok - adott esetben. Ma már csak egy törvény van: a haszon törvénye. A civilizált emberen kívül semmilyen élőlény nem vadászik "haszon"-ra ezen a bolygón.

  VálaszTörlés