2022. november 9., szerda

A magyar sportfogadási piac

A magyar sportfogadási piac

A Közép-Európában fekvő Magyarország az első világháború végéig az Osztrák-Magyar Monarchia egyik központját képezte. A Magyarországot romokban hagyó második világháború végétől 1989-ig az ország a Szovjetunió szatellitállamaként működött. A hidegháború második felében több gazdasági szabadságot élvezett, mint a legtöbb keleti blokkbeli ország. A kommunizmus bukásával a 80-as évek végén Magyarország demokratikus köztársasággá vált, és 2004-ben csatlakozott az EU-hoz.

Ebben a magyarországi sportfogadásról szóló cikkben először kaphatsz áttekintést arról, hogyan fejlődött az iparág, mielőtt kifejezetten az online fogadásokkal foglalkoznánk. Ezután az adózásról lesz szó, valamint arról, hogy a különböző oldalak hogyan fogadják a magyar játékosokat. Végezetül pedig arról olvashatnak, hogyan fog alakulni a sportfogadás a jövőben.

 Magas díjak és adók korlátozzák a külső cégek lehetőségeit

 A kommunizmus összeomlása után Magyarországon a földalatti szerencsejáték-piac volt az egyetlen hely, ahol fogadásokat lehetett kötni, egészen az 1991-es szerencsejáték-törvényig. Ez ugyan legalizálta a szerencsejáték minden formáját, beleértve a sportfogadást is, de a törvény ragaszkodott ahhoz, hogy minden üzemeltetőnek az állam többségi tulajdonában kell lennie. Mivel a magyarországi sportfogadás nagy része pari-mutuel fogadás volt, az állami lottóüzemeltető, a Szerencsejáték Zrt. lett a természetes monopóliummá vált a sportfogadási ágazatban.

Ez a monopólium 2013-ig tartott, amikor a magyar kormány az EU nyomására változtatásokat vezetett be a szerencsejáték-törvényekben. Ezek a törvénymódosítások elsősorban az online szerencsejátékok növekvő vonzerejébe fektetődtek be, bár lehetővé tették, hogy más cégek is engedélyt kapjanak szolgáltatásokat nyújtani magyar fogadók számára. A kormány által kiszabott magas belépési díjak és adók miatt eddig egyetlen más szolgáltató sem lépett fel, hogy versenytársat nyújtson az "SzZt"-nek.

A magyarországi sportfogadás nagyrészt továbbra is elzárkózik a nemzetközi piac elől

Bár 2013-ban új törvényeket vezettek be a piacok megnyitása érdekében, ezek nyilvánvalóan elfogultak az állami monopólium fenntartása érdekében, és valószínűnek tűnik, hogy a külföldi szolgáltatókra vonatkozó IP-blokkok a helyükön maradnak, sőt, még fokozódnak is. Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni változtatásokat valószínűleg az fogja kezdeményezni, hogy a blokkolt szolgáltatók egyike az EU-hoz fordul, majd meghallgatás és döntés születik. Más szóval, a változás még egy ideig várathat magára. Magyarországon már több megbízható sportfogadó oldal működik. Az egyik a Fezbet. Ezzel a megbízható bukmékerrel nem lesz gondja.

 A magyar piac monopolizálása

Az SzZt 1998-ban indította el online oldalát, amely máig az egyetlen legális oldal az országban. Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, a brit Sportingbet megpróbált magyar nyelvű weboldalt indítani. Bár a Sportingbet továbbra is határozottan azon az állásponton maradt, hogy az uniós jog lehetővé teszi a működésüket, a magyar szerencsejáték felügyelet jogi lépéseket tett, és 500.000 Ft-os bírságot szabott ki a Sportingbet magyarországi médiavásárlójára, a Provimar Kft-re.

Ahogy az internetes szerencsejátékok világszerte egyre nagyobb teret nyertek, úgy vált egyre nehezebbé az online sportfogadási oldalak blokkolása. Magyarország 2006-ban ismét megpróbálkozott, és más fogadási oldalak, online kaszinók és pókeroldalak mellett ismét a Sportingbetet vette célba. A hazai bankokra és hitelkártya-szolgáltatókra is nyomást gyakoroltak, hogy blokkolják a nemzetközi szerencsejáték-oldalakra irányuló tranzakciókat.

Az a monopólium, amelyet Magyarország megpróbált érvényesíteni az online piacon, sok kritikát váltott ki az EU részéről. Ennek eredményeképpen 2013-ban új törvényeket vezettek be, amelyek lehetővé tették a külföldi cégek piacra lépését. Sajnos az elfogadott rendszer nem volt olyan nyitott, mint amilyennek elsőre tűnt, és minden egyes nyújtott szolgáltatásért súlyos, mintegy 440 ezer dolláros árcédulát kellett fizetni, amelyet 5 évente meg kellett újítani, amit az állami szolgáltatók elkerülnének, mivel a piacon már régóta jelen vannak.

Egyelőre egyetlen külföldi cég sem pályázott ilyen engedélyre, bár sokan még mindig kínálnak játékokat magyar állampolgároknak. Nem alkalmaztak olyan törvényt, amely illegálissá tenné a fogadásokat ezeken az oldalakon, bár voltak kísérletek arra, hogy az internetszolgáltatók blokkolják a legfontosabb szolgáltatókat.

A magyar fogadóknak jelenleg nem kell jövedelemadót fizetniük a nyereményeik után, sem a hazai, sem a nemzetközi oldalakon.

Bár sok magyar bank korlátozza a nemzetközi oldalakra irányuló szerencsejáték-tranzakciók feldolgozását, mégis előfordulhat, hogy néhány MasterCard és Visa hitelkártya tranzakció átmegy. Alternatív megoldás lehet egy előre fizetett hitelkártya vagy utalvány használata, bár a legjobb, ha a kiválasztott oldal ügyfélszolgálatán tájékozódsz a lehetőségeiről. A legtöbb ember számára valószínűleg a legegyszerűbb módszer egy olyan e-pénztárca használata, mint a NETeller vagy a Skrill. Miután feltöltötted ezeket a pénztárcákat, a legtöbb oldalról korlátozás nélkül befizethetsz és kivehetsz pénzt, ráadásul a pénztárcádat euróban tarthatod, hogy csökkentsd a folyamatos pénzváltást, ha gyakran mozgatod a pénzt.

Európa-szerte számos olyan ország van, amely megpróbált ilyen blokkokat bevezetni a külföldi oldalakon, de nem vagy csak kevéssé sikerült, ami egy nagy fekete vagy szürke piacot eredményezett. Jelenleg ez a helyzet Magyarországon is, bár azt még nem tudni, hogy a kormány rájön-e, hogy a díjak csökkentésével több adót nyerhet a legális piac térnyerése érdekében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése