2016. március 2., szerda

Egyszerűen borzalmas volt a "Saul-fia sajtótájékoztatója" - Az újságírókat sajnálhattuk



Nem vagyok károgó és kákán is csomót kereső fajta... Örültem, hogy megkapta az Oscar-díjat előre szólok, bár tudtam, hogy meg fogja kapni....
Még azon is gondolkoztam elmondjam-e itt ezt nektek, de mivel megfogalmazódott bennem miért ne...
Ismertek már páran, mazochista vagyok, nézek főáramú híradókat és sajtótájékoztatókból még a Lázár-féle csütörtökieket, a Bakondi-féle bevándorlási sajtótájékoztatókat is meg szoktam hallgatni.... Így az Oscar-díj utáni "Saul-fia tájékoztató..." már egyértelmű érdeklődésemre tartott számot....


Szóval végignéztem az egész mai "Saul fia" sajtótájékoztatót, mert kíváncsi voltam.... Bár ne lettem volna, mert 2 dolog fogalmazódott meg bennem....: 


1., Szó szerint borzalmas volt és szenvedés az egész sajtótájékoztató, mert nyögdécselő, nyögő, sóhajtozó, érthetetlen és magyartalan mondatokat dadogó 8-10 ember ült ott Oscar-díjjal a kezében
, akinek egyébként a filmes teljesítményét érkezett oda újságírók hada elismerni, kicsit magasztalni... De sajnáltam az újságírókat....

Szörnyen illúzióromboló volt látni, hogy nemhogy Nemes Jeles László, de senki a körülbelül 10 értelmiségi emberből (a stáb) nem tudott egy értelmes 20 mondatos összefoglalást, választ adni bármelyik újságírói kérdésre.... !!! 

Nyögtek, szuszogtak, nem bírtak egy mondatot értelmesen elmondani (tudom fárasztó napok vannak mögöttük), de ennek fényében inkább nem kellett volna ma megtartani ezt a nyilvánosság elé lépést....., várhattak volna egy napot minimum, de sajnos korábbi nyilatkozatok alapján, félek az sem lett volna sokkal összeszedettebb...

A 2. gondolat pedig az volt: Sajnálom szegény szerkesztőket, akik majd az esti híradókra kell összeállítsanak ebből a tájékoztatóból egy összefoglalót, mert lehetetlen lesz találni 2 percet a 2 órában, amikor összefüggő, érthető és értelmes válaszok elhangzottak.... Nem fognak találni ilyet csak valami hatalmas szerkesztéssel és vágásokkal...

Nemes Jeles László viccelődve mondta, hogy már ki is nézett egy házat Beverly Hillsben...
Röhrig Géza magát az Oscar-gálát az "idiotizmus minősített esetének" nevezte, az est nagy részében bent sem volt a teremben, sms-ben értesítették, amikor a Saul fia kategóriája következett, akkor ment csak be.

Az Oscar díjat egyébként borítékoltuk, hiszen kritizálhatatlan témában csináltak filmet egy olyan terepen és olyan akadémia előtt, ahol nemcsak a "siker" volt garantált, hanem gyakorlatilag a téma előtérbe juttatása is egyértelműen előre tudható volt ...

A filmet egyébként nem láttam, de szeretném.
Viszont sajnos még nem találkoztam olyan emberrel, aki látta és azt mondta volna: 
"Ez a film tényleg nagyon jó!"

Szóval meg fogom nézni - mondtam mazochista vagyok - és szeretem a jó filmeket is, ráadásul szeretek képben lenni.... Remélem csalódni fogok és a film után elmondhatom, 'ez igen, tényleg a legjobb külföldi film'. 

(SBG Buddha-VilagHelyzete saját vélemény volt)......

17 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. A filmet egyébként nem láttam, de szeretném.
      Viszont sajnos még nem találkoztam olyan emberrel, aki látta és azt mondta volna:
      "Ez a film tényleg nagyon jó!"

      Hala Isten, akkor van meg remeny...

      Törlés
  2. Én is szeretnék Oszkárt kapni. Persze hasonló témakörben gondolkodom én is. Nyilván... Mondjuk feldolgoznám a palesztin - holokauszt elmúlt húsz évét. Szerintetek lenne esélyem?

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük a tájékoztatást! Már nagyon vártuk... hogy túl legyünk rajta.
    Talán beszélhetnénk egy valóban nívós, valóban magyar filmről is: A lovasíjászról. (http://www.alovasijasz.hu/)
    Érdemes rákeresni a youtube-on Kassai Lajos nevére. Nagyon jól tud nyilatkozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Saulra nem megyek el,mert pénzt ezért nem adok.Talán megnézem ha leadják a tv-ben.A Lovasíjászt épp a múlt szombaton láttam a moziban,teljes család 3 generáció.Nagyon tetszett amikor Kassai arról beszélt,hogy Ő úgy gondolja,hogy nem az ősöket kell követni,hanem azt,amit az ősök követtek.
      Egyébként most voltam először úgy moziban,hogy telt ház volt és a nézők a film végén felállva tapsoltak.
      Remélem Saulék megkapják az üzenetet amit a Lovasíjász sikere szavak nélkül is jelez ha összevetik a két film jegyeladási statisztikáit.

      Törlés
    2. Még lóhátról is tud nyilat-kozni. :)

      Törlés
  4. A filmet nem kellett képmutató promóciókkal eladni és nem árthatnak az alkotóknak sem bloggoló fantaszták és agyatlan újságírók! (Szvsz PuZsu!)

    VálaszTörlés
  5. Nekem nincs bajom a filmmel, hozta a zsigeri érzést, ahogy Gibson Passiója. A főhős Saul, akinek még holtában is fontos volt a fia, szinte azonosult vele, és amit szóvá is tettek részvétlen társai, csak ennyit válaszolt: "Mind halottak vagyunk."
    Lélektudatosan nézve a filmet, vagy akár az egész témát, holokausztot, nem lehet csak a zsidóságot kiemelni belőle, hiszen szinte minden népcsoport ellen követtek el hasonlót.
    Hogy Röhrig Géza idiotizmusnak minősítette az Oscar-gálát? Igaza van.Hiszen - "Mind halottak vagyunk." :)
    Hogy a gálán mégis nagyokat vigyorogva Sylvester Stallone-val fényképezte magát ? Igaza van, hiszen... :)

    A.De Mello egy történetében Egy indiai guru meséli: "Valahányszor egy prostituált jön hozzám, semmi másról nem beszél, csak Istenről. Azt mondja, betege vagyok az életnek, melyet élek. Akarom az Istent. De valahányszor egy pap jön hozzám, csak a szexről beszél, semmi másról." Így van ez; amikor elítélsz valamit, amikor lemondasz valamiről, örökre hozzátapadsz.
    A zsidók egy nagyon életigenlő, magát kiválasztottnak tartó nép, nem is tudnak mit kezdeni a halállal, ergo jobban is kötődnek hozzá. Azt hiszik tudják mi a jó, képesek vezetni az emberiséget, és nem veszik észre azt a rosszat, amely mint az árnyék, ott ólálkodik körülöttük.
    De sebaj, hiszen bár "Mind halottak vagyunk" , egyszer ez is elmúlik :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves SBG Buddha! Az általad észrevételezett - lényegében az (ál)entellektüelekre jellemző - nyüszögés, nyikorgás, makogás mögött egy eljátszott meg-nem-értettség húzódik meg. Ennek a metakommunikációs trükknek a fedett üzenete: "Bennem olyan mély megértés és kifinomult lényeglátás van a világ leglényegibb lényegét illetően, hogy az már szavakkal kifejezhetetlen. Nagy vagyok. Zseniális, de ez a nagyság nyomasztó is. Most megpróbálok szavakat találni erre a nagyszerűségre. Olyan szavakat, amiket talán ti is megérthettek." Ez az attitűd volt tetten érhető ezen a valóban borzalmas sajtótájékoztatón.

    A filmet még én sem láttam, de meg fogom nézni. Furcsa, hogy egyetlen, kurta, semmitmondó trailer látott csak napvilágot, amiben zavaros mozgásformákat látok mindössze (azok is csapnivaló színészi alakítással), érdemi üzenetet, figyelemfelkeltő jelenetrészt sajnos nem sikerült beletenni.

    Az a tény, hogy NJL a filmet 4:3-as képarányban forgatta, kissé emlékeztet Spielberg formabontó döntésére, nevezetesen, hogy a téma jelentősége megengedi, sőt megköveteli a formabontó filmes formátumokat (a Schindler-listáját fekete-fehérben vetítették). Arról nem is beszélve, hogy NJL a Mátrix című film színvilágához hasonlóra utómunkázta a filmet (LUT Neo). A 4:3 szerintem borzalmas a moziban, ide legalább 16:9, de inkább anamorphic (2,40:1) kellene, amit éppen a nagy terekre találtak ki. Mindegy. A rendezőnek talán erre a választásra is van valamilyen magyarázata.

    Figyelve a nyilatkozatokat, érzésem szerint Röhrig Géza ment legmesszebb, de sajnos ő is csak krajcáros féligazságokat, közhelyeket volt képes megfogalmazni (a jó és rossz küzdőtere valójában nem a külvilágban, hanem az emberi lélekben van.) Majd meglátjuk... ha nem is a moziban, a tv-ben biztosan. Reklámok nélkül!!!

    VálaszTörlés
  7. Nem vagyok hivatásos film kritikus. A filmet láttam és a véleményem egy szóban: NYOMASZTÓ volt! Elcsépelt, már régen unalmas téma, mely mindenkor csak díjazással jár. Ez volt a cél, amit érdemtelen el is ért. Mint magyar ember büszke lenni és gratulálni nem tudok. Mindenki megkapta, amit "megérdemelt"! Van egy kérdésem: Miért nincs lehetőség arra, hogy a magyar adófizetők pénzéből, magyar színészekkel, rendezővel, magyar témájú filmet, például Ősapáink hőstetteiről készítsünk? Ugye jó kérdés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért, mert akiknek van pénzük filmek finanszírozására, azok még nem olvasták az Arvisurát: http://www.puskikiado.hu/book/347
      Ha ez nem is, az A lovasíjász azért elkészült: http://www.alovasijasz.hu/

      Törlés
  8. Elképesztő, hogy valaki előítéletei miatt fikázzon valamit, amit nem is látott. Láttam a filmet, és nagyra tartom. Nem "igazi" holokausztfilm, inkább az embernek maradni a legnagyobb embertelenségben, amit ebben az esetben egy krematórium mindennapi "tevékenysége" jelképez, de szerintem a főszereplő az emberi lélek. A film üzenetében, megvalósításában is rendkívüli. Persze így is akadhat, akinek nem tetszik -bár ezt a 'tetszik'szót nehéz ebben az esetben használni -megértem, csak azt nem, ha valaki ítél, de nem látta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy leírtad, hogy neked mit nyújtott a film.... És azt is, hogy kifejezetten ajánlod, mert azt én sem szeretem, ha látatlanban vagy pusztán előítéletei miatt mond valaki véleményt bármilyen alkotásról úgy, hogy azt soha nem is látta....
      Természetesen én is csak magáról a sajtótájékoztatóról mondtam el a véleményem és nem a filmről.... Filmek tekintetében egyébként is maximálisan nyitott vagyok..... Szeretek mindent, ami jó és ami tartalmas mondanivalóval rendelkezik....

      Törlés
  9. Van neki. A film sejteti, nem pedig láttatja, épp ez benne a zseniális. A többi spoilerezés lenne részemről. Amint nyert cannesban megvettem a mozijegyet, és nem csalódtam. Könyörgöm (bsztok meg) oszkárt kapott és még számtalan más dijat is elnyert. Ennyi bibsi nincs a világon hogy vakon döntsön, elfogultan egy téma mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az EU is Nobel-békedíjas, sőt Obama és Simon Peresz is. Ahogy a Nobel-díj, úgy az Oscar sem (feltétlenül) a teljesítménynek szól. Manapság sokkal inkább tendenciákat erősít, orientál, finoman terelgeti az általános közvélekedést. Röviden: a véleményformáló ipar része. Ettől függetlenül tényleg lehet jó film a Saul.

      Egyébként tényleg nincs annyi "bibsi", bár bizonyos területeken igen intenzív a reprezentációjuk. :-)

      Törlés
  10. SAUL FIA

    Fitymanélküli, önkitüntető, ami nem a magyar film készítéséről szól hanem a "sorstalanok" rettenetes agóniájáról!

    VálaszTörlés