2013. október 5., szombat

Óriásit alkotott Havasi Balázs a "Tavaszi szél" című magyar népdallal ! 3 évig készült a klip


A hollywoodi filmzenék világát idéző zenei tételt komponált Havasi Balázs, amelynek az egyik leghíresebb magyar népdal, a “Tavaszi Szél” a vezető témája. A világzenei tételben Havasi Balázs mellett a magyar népzene olyan szakavatott ismerői képviselik a magyar zenei gyökereket mint Szirtes Edina “Mókus”, Szokolay “Dongó” Balázs, vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a világszínvonalú produkciót az elsők között, -a kanadai magyarság körében pedig elsőként mutathatja be a Kanada Világa – a kanadai magyar szó hírportál.

A magyarság igazi értékeit, történelmünk és jelenünk büszkeségeit mindig is szívügyemnek tekintettem a VilagHelyzete blogon, ezért is tartom fontosnak, hogy minél több emberhez eljussanak az ilyen pozitív és lelkünket melengető hírek is. Lehet, hogy sokan lehurrogják az ilyen érzéseket, de én akkor is biztos vagyok benne, hogy bármelyik igaz magyar embernek a szíve megdobban - bárhol is legyen a világban, ha meghallja ezeket a dallamokat. Legyen Ő éppen Washingtonban, Csíkszeredán vagy valahol messze Sydney-ben. Talán ez az, ami mindannyiunkat összeköt és ez az, amit ez a szimfónia is megragad és átad nekünk ....(SBG Buddha ◄ VilagHelyzete.com ► )




A szimfónia azért is igazán egyedülálló, mert a magyar zenészek mellett ázsiai művészek is feltűnnek, akik autentikus hangszereiken egy ázsiai népdalból adnak ízelítőt. A kompozíció – amelyben szokás szerint a Budafoki Dohnányi Zenekar és Endi is közreműködik (A Hooligans zenekar dobosa -a szerk.) - egyfajta hidat képezhet a magyar és az ázsiai kultúra között, hiszen egyszerre szimbolizálja a népek különbözőségét és a zene egyetemességét.

“Számomra a Tavaszi Szél egy zenei szimbólum. Sosem rejtettem véka alá, hogy minden sikeremet a magyar zeneoktatásnak, és a magyar közönségnek köszönhetem. Meggyőződésem, hogy a Tavaszi Szél egy olyan dallamunk, amely bárhol a világon sláger lehetne. Mindig is vallottam, hogy születhettünk ugyan különböző földrészeken, a szívünk mélyén mégis mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ez a közös nyelv pedig a zene…” – vallja a zeneszerző.

A különleges világzenei produkcióhoz a videoklip elkészítése közel 3 évet vett igénybe.

A művészek a koncepció szerint egy igazi “gyertya Arénában” álltak a kamerák elé, melyet a stáb pontosan 2013 gyertyából épített meg. A gyertyák meggyújtása közel négy óráig tartott, majd külön kihívást jelentett az egész jelenet leforgatása, mielőtt a gyertyák elégtek volna. “Soha nem fogom elfelejteni, amikor először beültem a gyertyák közé. Amellett hogy a bőrömön éreztem a melegüket, olyan érzés volt, mintha egy ősi szentélyben ültem volna. Úgy tartják, hogy a gyertyaláng a lélek fénye, és engem abban a pillanatban valami mélyen megérintett.” – nyilatkozta a forgatás élményéről HAVASI.

Ez azonban csak egy jelenet – az egész klip elkészítése számos egyéb kihívást is jelentett. Az alkotók (Kriskó László rendező, és Csincsi Zoltán vezető operatőr) látványosan kívánták megjeleníteni a természet ébredését, a tavasz pillanatait, bemutatni Magyarország természeti csodáit, gyönyörű tájakat. 
A stáb a gödöllői Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének docensét kérte meg, hogy javasoljon Magyarország területén a videokliphez egy nagy területen elhelyezkedő, romantikus környezetben lévő cseresznyést, amely áprilisban virágzik. A hideg időjárás, majd a hirtelen felmelegedő hőmérséklet miatt csak tippelni lehetett, hogy 2-3 héten belül mikor is borulnak virágba a fák. A stáb így minden nap készenlétben állt a forgatásra, várva a virágzást, míg a megfelelő pillanat el nem érkezett.

Forrás: Kanada Világa

22 megjegyzés:

  1. Itt a magamfajta olvasónak nincs más feladata, mint megköszönni, hogy felhívta tisztelt "Buddha", e gyönyörű produkcióra a figyelmet. Köszönöm!
    És nagyon köszönöm a szerzőnek, hogy megörvendeztetett minket e nagyszerű művével. A magyar ember szívéig hatol ez a dal ebben a feldolgozásban. Nem lehet elérzékenyülés nélkül végighallgatni, és persze nézni. Ez egyszerűen csodálatos, csodálatos...
    Nagyon jó lenne, ha minél több ilyen felemelő élményben lehetne részünk!
    Fényes István

    VálaszTörlés
  2. http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-07d4-1e1e-dc0f
    33. másodperctől.. szerintem ez jobb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért az bosszantó, hogy másik ország reklámozására Magyar népdalt használnak! Vagy mondjam pofátlanságnak?

      Törlés
    2. Ezt egy tanár úr készítette, észtek jöttek az iskolába és ezt a képsorozatot kívánta a saját zenéjének kíséretével levetíteni. Ez nem másik ország reklámozása

      Törlés
  3. Az én szíven az dobogtatná meg ha pici gyermekeink énekelnék ezt a dalt az iskolai klubdélutánon ahova mindenki tud vinni szendvicsnekvalót :( és ha akad is 1 v 2 szegényebb gyerek köztük akkor azoknak szívesen adnak ily módon átélve a világ legnagyobb boldogságát! Azt amikor a közösség minden tagja boldog de talán azok a leginkább akik önzetlenül adtak a szegénynek a szendvicsből. Ennek a klippnek egyetlen kizárólagos feladata van!!!!!!!! Az hogy az agymosottak minél nagyobb adatforgalmat generáljanak az interneten mert ezt mindenki HD-ben akarja majd nézni ennyi. Én értékelem a művészetet de ha most aranypapirba csomagolnám a bibliát annak sem lenne nagy sikere mint ahogy ennek a dalnak sem lesz. Mert ami jó azt nem kell reklámozni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük agymosott testvérünk hozzászólását. A következő nyilván arról fog szólni, hogy neki még internetje sincs. Egyébiránt ez nem klipp, hanem klip. Egy "p"-vel. Sebaj. Nyilván ki van kapcsolva a helyesírás-ellenőrző, mert az rémesen nagy adatforgalmat generál.

      Törlés
    2. Nagy felhajtás közepette csilivili videóval slágert (vagyis sok pénzt!!!) akar csinálni ez a majom abból, ami sose volt és nem is lesz sláger.
      Magyarul: nem érti, nem érzi a lényegét.
      Hogy is tehetné, ha világfi?

      Törlés
  4. Szép!
    de ez is jó:
    http://www.youtube.com/watch?v=o80p6dQgSIw

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus! Remek munka! Bravó.
    Köszönet a közzétételért Buddhának is.

    VálaszTörlés
  6. Annyira bírom ebben az országban azt, hogy ha valami jó is, mindig akadnak "Sopánkák" ;) akik mindenben mást látnak, vagy kötnek valamihez ... Vagy csak fáj nekik azt mondani, hogy : " ez valóban jó lett... " ? :/ :)

    VálaszTörlés
  7. Közben lehet, hogy elkerülte a figyelmeteket, egy kis apróság. Mi szerint (először legalább is), a NASA egy olyan hírt tervez bejelenteni, ami megváltoztatja az emberiség további sorsát. Úgy, hogy egy a nevében megjelent honlapon fogják ezt elárulni ma. Közben kiderült, hogy valami megtévesztés volt, mert a honlap komolytalan, és az akció valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy a NASA honlapja leállt, mert mint tudjátok, mellesleg az USA épp elindult talán az összeomlás útján, legalábbis az államgépezetet félig leállították, köztük a NASA-t is. Nekem furcsa, hogy még a mainstream média is ezt csócsálja, Buddha meg nem ír róla. Az eredeti ötlet elég durva lett volna (pl. valami komoly beismerés), de így csak egy nagy kacsa lett, vagy mégis több annál ? Fura az ügy.
    http://paramoral.eu/news.php?item.3692.13
    http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20131004--az-emberiseg-legnagyobb-felfedezeset-igerik-a-nasa-neveben.html
    http://www.rememberthe13th.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem írok róla, mert kamu. Röviden. Eleve a NASA oldalán sehol egy bejegyzés erről. Sokan átvették és így terjedt el - pont ez a Viral Marketing lényege, amit az a bizonyos "rememberthe13" oldal elindított.

      Szóval ezért nem is pocsékoltam rá az időt, az az igazság.... Hasonló kategória nálam, mint a Ashtar kapitány galaktikus flottájának érkezése, vagy az a bizonyos Keshe alapítvány technológiája.
      Ezeket hamar le tudom nyomozni, és onnantól már nem téma nálam....

      Törlés
    2. Pont 2 olyan témát említettél példának, amelyeket le kellett járatni azért, hogy az emberek ne bízzanak benne és ne legyen hiteles, kamu-nak tűnjön. De hogy te is kihúztad őket a hiteles listáról ....... hmmm ...... mondjam azt, hogy nem csodálkozom???

      Törlés
    3. Igyekszem nem arra alapozni, hogy hitelesnek tűnik valami vagy sem, illetve sok olyannal találkozom, amiben jó lenne hinni, igen...hogy igaz....Viszont a Keshe-alapítvány-féle ügyet már az elején a keletkezésének pontjáig sikerült visszaellenőrizni és mivel szaudi illetőségűek hozták létre konkrét céllal magát a hírt és többit is körülötte, így hamar eloszlott az én naivságom is ezzel kapcsolatban.
      Mindezek az elterelő műveletek és csodavárások a háttérhatalom berkeiből erednek (általában) és szépen be is teljesítik azt, ami a céljuk: lekötik a figyelmet és hamis várakozásban tartanak embereket, amíg a tervek zajlanak. Ezek és a hasonló információk újra és újra termelődnek, ha eddig nem tűnt volna fel sokaknak.....
      Minden 3 hónapos periódusra (szinte) kibukik egy-egy nagy várható (NASA) bejelentés vagy galaktikus esemény, amiről aztán ugrunk a következőre.
      Mivel folyamatosan és párhuzamosan beleláthatok egyik és másik vonalon szimultán folyó műveletekbe, tervekbe (még ha nem mindenbe engednek teljesen is bele) így könnyebben tudom azt, mi az, ami valójában fut és mi az, ami csak "cirkusz a népnek"....

      Amikor pedig nagyon gőzerővel megy valami, akkor késztetést érzek, hogy valamilyen formában le is írjam vagy az emberek tudomására hozzam.... Hátsó szándék nélkül. De természetesen én sem tudhatok mindent, ezt vállalom és vállaltam is mindig.
      Nem kell elhinni semmit, hanem utánanézni és járni, amennyire csak lehet....

      Törlés
    4. Akkor javaslom hogy ismertesd meg az olvasókkal a Borbély József féle mozgalmat.

      Törlés
  8. Megmondom őszintén, kicsit másra számítottam, a hangzatos cím alapján és Buddha leírása alapján.

    Sose szerettem a "sópánkólók" közé állni, egyszerűen csak -úgy gondolom- reálisabban vagy legalább is másképpen látom a dolgokat (legalább is ebben az esetben). Szóval maga a dallal és a klippel semmi bajom, szép gusztusos ... harmóniában áll a dallal csak egyáltalán nincs összhangban a címmel, és a dicséretekkel ... és kicsit csodálkozom is hogy ide került erre az oldalra.

    ez se nem óriási (egy képzett zenész kirázza az ujjából és Havasi az), és miért nagy szám hogy 3 évig készült? és miért készült 3 évig!!!, kb 3-4 külső helyszínen készült és az a pár felvétel váltakozik (konkrétan egy összecsapott hatásvadész munka jut róla eszembe). Effektíve a klipp/háttérmunkák max pár hetet vettek igénybe, csak ez elhúzódott 3 évig, és a kettő nem ugyanaz ...

    Magyarország csodás tájaiból semmi nem látszik, mert a bemutatott helyszínek (az pár) bárhol lehetnének a világban ... szóval nem értem miért ez a nagy ajnározás ...

    Ha valóban az lett volna a cél, hogy magyar tájat, magyar lelket, számunkra szívet melengető érzéseket jelenítsen meg akkor nem a zenészeket -köztük a klip ~20% át kitöltő Havasit-, és azt a gyertyás giccsparádét kellett volna mutatni, hanem jellegzetes (felismerhető-azonosítható) magyar tájakat, vidékeket, életérzéseket kellet volna a klipben mutatni.

    Ennél a tv himnusz vagy a déli harangszó alatti klip is 100 x "értékesebb" hogy mást ne említsek.

    VálaszTörlés
  9. Sopánka is szeretné tudni hogy mitől magyar ez a klipp!!! Egy egyszerű népdal van benne a végén már a felismerhetetlenségig bonyolítva! Egyszer megkérdeztem a mamámat hogy mitől olyan finom az a pörkölt amit ő tud főzni? Teszel bele valami titkos dolgot? " Én ugyan nem kisfiam! Zsír van benne hagyma só meg egy kis paprika a kertből. Na meg a hús." X év alatt annyiszor megcsinálta hogy csak az egyszerű alapanyagok tökéletes arányával is képes volt elérni amit nagyon sok szakács a világ minden tájáról hozott füszerekkel sem tud! Értitek? Nem hiszem! Tetszik nektek mert olyan mint a Hollywoodi filmzenék, ti haljátok egyáltalán mit mondotok? Hollywoodi? Én nem ugy akarom hallani ezt a dalt mintha Hollywoodi lenne hanem mintha magyar gyerekek énekelnék mint a Himnuszt! Én iskolás koromban énekkarban énekeltem ezt a dalt és pontosan tudom milyen érzést kel hogy keltsen az emberben és ez a klipp nem azt kelti inkább idegesít. El van benne nyomva az ének pedig a népdalokat annak idején csak ritka esetekben hangszerelték. Na jó befejeztem.

    VálaszTörlés
  10. Különben is ezt a dalt pont nem kellett volna előhúzni! Ugyanis 1986-ban valaki egyszer már elénekeltette hááát ha nem is 70 000 (70 ezer) , legyen a fele mondjuk 35 000 magyar emberrel egyszerre! Majd az lesz a nagy dolog ha valakinek ez mégeszer sikerül! Tehát ismétlem: 35 ezer magyar ember egyszerre énekli ezt a dalt!

    http://www.youtube.com/watch?v=C2O4dZgAIcU

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Live_in_Budapest

    VálaszTörlés
  11. Érdekes jelenség. Én egy 4 perces dalt 4 percig játszom (nem "dolgozom" rajta,mert a zene nem arra való).
    Igaz,általában 4 perc nekem csak arra elég,hogy elindítsak valamit.
    Se stúdióm,se kórusom,és a zongorám is elég vacak...gyertya az van mondjuk pár maréknyi,mert manapság az nem árt.Azért kár,hogy a zene önmagában nem menő manapság.Különben sem lehet felkonferálni,vagy eladni,mert nem ragaszkodok egyetlen irányzathoz sem,ráadásul - mea culpa - rögtönözni szoktam,mert valami rejtélyes okból kifolyóan ki tudom így is fejezni a gondolataimat,és technikai problémáim sincsenek.
    No,ezek után nem is csoda,hogy kilométerek százait kell utazni ahhoz,hogy rádión egy másik magyar ember meghallgathassa - még szerencse,hogy létezik internet,így aztán sok iparos bosszúságára mégis csak akad hallgatóság...már akit érdekel a nem ilyen,vagy olyan stílusba gyömöszölt,klip nélkül is életképes,ipar,és business mentes mai magyar "csak" zene.
    És meg kell vallanom,igen pozitív élményeim vannak azon koncertjeimen,melyeket elfelejtenek megfúrni.

    VálaszTörlés
  12. Valamikor 2000 évek elején Varnus Xaver játzott erre a dallamra improvizált kompoiciót és szépen. Nekem nehezen ismerhető fel a teátrális un.amerikás hangszerelésben.
    Dicséretes ha a zenészek összedolgoznak nemzeiségileg, viszont a túldramatizálás elveszi a báját ennek a szép magyar dalnak!

    VálaszTörlés