2013. október 29., kedd

Mi a tudatosság? "Az igazi önmagad nem egy bábu, amit az élet ide-oda tologat"


Az igazi önmagad nem egy bábu, amit az élet ide-oda tologat. Az igazi önmagad, az egész világegyetem. Képzeld el, hogy milyen lenne elaludni és sohasem felébredni !

Gondolj arra, mi az élet legnagyobb csodája! És ha ezen sokáig elgondolkodsz, valami történni fog. Rájössz többek között, hogy ez egy újabb kérdést vet fel:

Milyen lenne felébredni azután, ha még sohasem aludtál ? Ezt történt, amikor megszülettél. Látod ? Nem lehet tapasztalatod a semmiről.
Mindez Te vagy ! Csak Te tudod ezt bármikor megtapasztalni. Minden benned van és Te is benne vagy mindenben.
Nem kell emlékezned a múltra, ahogyan nem kell gondolkodnod azon, hogyan működik a pajzsmirigyed vagy bármi más. Nem kell tudnod, hogyan süssön a Nap;  egyszerűen teszed a dolgod, ahogy lélegzel.
Hát nem ejt ámulatba, mennyire fantasztikusan összetett dolog vagy... és hogy te csinálod mindezt és hogy sohasem kellett megtanulnod, hogyan csináld ? Ez az ÉLET.




Alan Watts (1915-1973) ismert angol származású filozófus, író, 1938-ben költözött az Egyesült Államokba. Több mint 25 könyvet és cikket írt vallási témákban. Foglalkozott a zen buddhizmussal, egyik legnépszerűbb könyve a "The Way of Zen", az első bestseller buddhista témában. Teológia szakon végzett, egy ideig pap is volt. Az ember tudatosságával a „The New Alchemy" (1958) esszéjében és a „The Joyous Cosmology" (1962) könyvében foglalkozott. Szerinte a buddhizmus inkább lehetne a pszichoterápia eszköze, mint vallás.



Az ember egyéni fejlődése szempontjából fontos, hogy a tudatunkat folyamatosan tágítsuk, képesek legyünk kilépni a szokásaink fogságából és abból a realitásból, amiben most élünk, és ami gátol minket a szellemi előrelépésünkben. Ki kell lépni abból a kontextuális realitásból, amely szerint minden dolog fix, egyik dologból következik a másik, és minden minket körülvevő esemény eleve elrendelt.

A lélek számára ezek az ok-okozati szabályok nem léteznek, hiszen


"Az élet nem hallgat a te logikádra; zavartalanul járja a saját útját. Neked kell hallgatnod az életre."
Az ember belső énje, valódi személyisége valójában ezeken túl van, működését ezen határokon túl fejti ki. Valójában a tudatunk a végtelen tér, amely az adott pillanatnak megfelelően megmutatja a választás lehetőségét. Magába foglal mindent és nyitott minden új behatásra. 
A tudatosság elérése


A tudatosság első lépése, hogy ebben a poláris világban megkeressük az egységet. Ehhez először is az ítélkezést kell elfelejteni, és leszűkíteni a dolgokat egy ugyancsak poláris, de mégis alapvetően két egységre: a tudásra és a nemtudásra. Ekkor száműzzük a gondolkodásunkból a jó és a rossz felosztását, hiszen tudjuk, hogy ezek csak a mi megítélésünk termékei. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy a tudás-nemtudás felosztása objektív. Minden, amit eddig rossznak, hibásnak, helytelennek ítéltünk, azt átértékelhetjük, hogy csak azért olyan amilyen, mert nem volt mögötte tényleges tudás. Nem rosszul csináltam egy dolgot, csak nem volt kellő ismeretem róla. Egy ilyen felismerésből megtanuljuk azt, hogy így nem helyes, és próbálok egy másik alternatívát végigvinni. A nemtudás tehát az információ, illetve a tapasztalat hiányából fakad. A nemtudás alapja a tudatlanság, ami a tudatosság ellentétpárja.

Ha a világban körülnézünk, számtalan öntudatlan embert látunk, akik nincsenek tisztában saját magukkal, környezetük működésével, saját céljaikkal, nem tudják honnan jöttek, és merre tartanak. Nem ismerik a személyiségüket, és hagyják, hogy érzelmeikkel, gondolataikkal azonosulva ezek irányítsák őket, nem pedig fordítva.


A tudatosság pont ennek a viszonyulásnak az ellentétét hordozza magában. Egy tudatos ember nem ítélkezik, csak megfigyel és kijelent, dacára annak, hogy tisztában van a dolgok polaritásával. Tisztában van a tudás-nem tudás kettősségének állapotával, és el is fogadja azt. 
Fix nézőpontok helyett lehetőségek sorozatát látja az életben. Nem, vagy kevésbé hevesen reagál a vele történtekre, azaz érzelmeinek nem rabja, és képes irányítani azokat a saját elgondolásai mentén. Konkrét célkitűzései vannak – azaz a jövője alakítása kapcsán is tudatos. Képes elhelyezni magát a világban. Kapcsolatban van saját testével, érzelmeivel. Képes felülvizsgálni a gondolatait, cselekedeteit, a környezetéhez való viszonyulását. Elfogadó, előítéletmentes és nyitott. Tisztában van képességeivel és hiányosságaival, és folyamatosan alakítja magát. Szeretetteljes és hálával teli. Megelégedett és ugyanakkor nyitott a lehetőségekre.
Döntéseiben három alapelv vezérli: boldog, szenvedésmentes; egészséges élet elérésére törekszik. Tudatának kitágítása céljából kérdéseket tesz fel, és ha érkezik egy válasz, akkor nem ragad le annál, hanem egy megállapítást követően képes lesz nyitni egy újabb kérdés segítségével. Képes túllépni azon a beállítódásán, hogy csak egy válasz létezik, és csak ez lehet a helyes. A világban képes minden olyan lehetőséget felfedezni a maga számára, amire szüksége lehet.

Szív szerinti tudatosság
"A szív útja a bátorság útja. Azt jelenti, hogy bizonytalanságban élünk; azt jelenti, hogy szeretetben és bizalomban élünk; azt jelenti, hogy nekivágunk az ismeretlennek. Magunk mögött hagyjuk a múltat, és engedjük, hogy megérkezzen a jövő."

Mindez azt jelenti, hogy a tudatosság nem az elme szerinti tudatosságot jelenti, hanem a szív, az intuíció szerinti tudatossággal azonos. Vagyis, ha mersz a belső lényeged szerint dönteni az életedben, akkor fogod beteljesíteni azt az életet, amire születtél.


A tudatosság fejlesztésének lépései:
- a régi hátráltató realitástudatunk és a magunkkal kapcsolatos elgondolásaink felismerése, elfogadása; a szükségtelen dolgok elhagyása; és az új információk befogadásának megengedése
- az ítélkezés megszüntetése, megtanulni elengedni
- a tudatosságunk kitágítása kérdések mentén
- hála a meglévő dolgainkért, ugyanakkor újabb célok kitűzése
- az intuíciód erősítése
- a lehetőségek befogadása.


Köszönet a videó fordításáért Sevaster1-nek!
SBG Buddha - VilagHelyzete

◢ BLOG: VilagHelyzete.com
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: https://www.AlternativHirek.com

31 megjegyzés:

  1. Ajánlom mindenkinek az Osho könyveket.

    VálaszTörlés
  2. Nem feltétlenül ehhez a témához kapcsolódik, de tudja valami szimbólumszaki hogy vajon mit jelképez a Windows-8 kezdőképernyőjén az a jövőbeli város egy magas toronnyal, és a kép oldalán a 2 Nap?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Buddha!

    Legfőképpen hozzád intézném ezt az üzenetet, de talán mások számára is tanulság lehet!
    Életem egyik legboldogabb napján, mikor végre sikerült újra megbocsátanom az ellenem vétkezőnek és mikor munkát (reményt, boldogságot, hatalmas pozitív energiát)találok Európa legnagyobb városában, csak ülök a gép előtt és teszem a szokásos teendőket, kapok egy sugallatot, egy intuíciót ami ugyan olyan, mint a többi gondolat, viszont mégsem az hisz közel sem onnan ered, miszerint hónapok elmúltával újra fel kell, hogy jöjjek, mert valami vár rám.

    Ez az amiről beszéltél, a fentről kapott információ, ami mindent tud, ami mindig segít, csak sajnos sokan azt hisszük ez csak egy gondolat, ez egy rossz gondolat és nem használjuk ki.
    Viszont ki kell, hogy javítsalak kedves buddha, hiszen az agyunkban lévő tudatosság és maga a tudatunk egy és ugyan az...Maga a tudatunk "tartalmaz" egy olyan részt amelyet én csak egonak hívok, amely segít a földön tartani minket, amely az alapvető funkciókat "tartalmazza", mint egy számítógépnél.
    Sok embernél a tudat ezen része teszi ki az egész tudatot, akik nem kérdőjeleznek meg semmit, akik elítélnek másokat a ruházatuk vagy kinézetük alapján.
    Viszont amint a tudatunk elkezd nőni, illetve a tudatunk rájön, hogy bennünk nem csak 1 hanem több hang is megszólal és több szereplős a játék, amint felfogod azt, hogy igazából van az én és van a másik én és amikor eldöntöd, hogy te melyikhez akarsz "tartozni" akkor roham léptekben elkezdődik a fejlődés.
    Egy halmaz részhalmaza az agyunkban lévő tudatosság, talán ezt így tudnám felvázolni neked/nektek. (De te ezzel buddha szerintem tisztában vagy)

    Mikor elkezdtem olvasni az oldalad, mikor felbukkant bennem az illuminati, mikor felfogtam, hogy az életünk szinte minden területen manipulálva van a tudatom ráébredt, hogy a világ sokkal másabb, mint amit eddig gondoltam. A tudatosodás elkezdődött és ennek a folyamatnak az utolsó állomása az én kis szobácskám volt egy szép nyári éjjelen. Ekkor a tudatosságom kitört mindenféle korlátokat és eldobott annyi meg annyi béklyót amiről azelőtt azt sem hittem, hogy létezik...

    Az előbb említett ego nem egy rossz dolog, hisz motiválhat minket, ambíciót adhat, segít a földön maradni.
    Viszont a másik oldala, mikor meglátunk egy nőt (fárfiak)és azt mondjuk de szétb*sznám akkor is ha párunk vagy feleségünk van. Ez a gondolat leraktározódik a tudat alattinkba és sokszoros ismétlés után, konkrétan kapcsolatokat, házasságokat "pusztít" el. Ez a hang mondja, mikor meglátsz egy molett hölgyet, hogy fúúúúj de undorító, mikor ránézel egy srácra és azt mondod úr isten, de undorító, hogy ki van rohadva a foga.
    Nem is gondolnál arra, hogy mikor aludt drogfüggő volt, arrogáns, beképzelt, lenéző, alázatlan, viszont ez mind megváltozott, elhagyta a drogokat a személyiségében ezer meg ezer dolgot kijavított és jó emberré vált, viszont az egonk csak a lyukas fogát látja és rögtön osztályozza is. Ezt jelenti az egot és, hogy mit is képvisel.

    Ha már ráébredtél az igazi valóságra, akkor azonosulsz az emberekkel, és minden egyes emberben meglátod saját magad, egy egy testbeszéd egy mozdulat egy mondat amiből érzed, hogy hihetetlen, hiába nézünk ki máshogyan, jöttünk máshonnan, más társadalmi réteget képviselünk, az az ember ugyan olyan, mint én. Olyan területen ahol az igazán számít, a gondolat és érzelmek területén.
    A tudatos ember felfogja azt, hogy mi mind megegyezünk érzelmek és gondolatok területén, hiszen mindenki ugyan úgy szomorú és ugyan úgy boldog. Ugyan azt érzi mindenki, amikor lelkiismeretfurdalást érez.
    Természetesen az érzés erőssége, milyensége nem egyezik meg bennünk, hisz más lelki és tudat szinten is vagyunk, de ettől mi mind boldogságra és szeretetre vágyunk és természetesen követünk el hibákat, sőt másoknak negatívat teszünk, hogy elérjük a várva várt boldogságot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy leírtad ezeket ! A nagyon értékes és tartalmas hozzászólások, gondolatok közé tartozik mindaz, amit elmondtál. Elteszem szépen magamnak én is és megéri néha ezeken elmélkedni és nem csak önmagunkat helyre tenni, hanem a világhoz és másokhoz való hozzáállásunkat is ennek fényében újragondolni.

      Még egyszer köszönöm és buzdítalak további gondolatok megosztására velünk, amennyiben hasonló intuíciót érzel, mint jelen esetben is történt.

      Törlés
    2. Nagyon kellemes érzés volt olvasni a soraidat és örülök, hogy ha a közösség szolgálatára lehetek és megoszthatom a gondolataim, érzéseim tapasztalataim...amint sikerül kiadót találnom a könyvemnek és már kézen fogható lesz a dolog, akkor egyrészt a segítségedet kérném, hogy minél több emberhez eljuttassuk, akkor csak pdf formában is, illetve ha tényleg érdekel akkor majd privátban egy címet és megkapod az első példányt belőle! Nagyon sokat segítettél ezzel az oldallal és ha voltak is bakik, félrevezetések a jó szándék vezérelt, így hálával tartozom sok sok ember nevében akiknek ez az oldal jelenti a kiinduló követ az IGAZI életben! Minden jót! ölellek

      Törlés
    3. Természetesen megígérhetem, hogy segítek a népszerűsítésében, ha elkészül a könyved, illetve amint kiadó vagy terjesztő lesz az elkészült könyvedhez, én veszem megtiszteltetésnek, ha kapok belőle egy tiszteletpéldányt! :)

      Annak meg külön örülök, ha sokaknak segítek a gondolkodás és igazságkeresés állapotának visszaszerzésében! Részben ilyen céllal is kezdtem el írni jómagam is és megosztani, amit csak sejtek, tudok, gondolok és látok vagy megkapok a világ eseményeiről és összefüggéseiről....

      Szóval hajrá neked, nekünk és mindenkinek, aki egy hullámhosszon érzi magát mindezzel !
      Azért írom, hogy "mindez", mert egy konkrét szóba még jómagam sem tudnám besorolni mi is ez...Sőt sokak szeretnék ezt valamilyen sablonba, vagy kategóriába beskatulyázni, ami itt zajlik, de azt látom, hogy nem lehet és nem is szabad vagy nem is érdemes.

      A maga valójában kell megélni....

      Törlés
  4. Én, mint ex drogfüggő, viccesnek találtam megalázni embereket, kihasználni őket, játszani az érzelmeikkel.
    Lenéztem az emberek legnagyobb részé, kihasználtam, hogy boldog lehessek és loptam az energiát mindenkitől.
    Most a tudatosodás folyamatában, boldoggá akarom tenni a világot, hisz tudom, hogy az a boldogság amit kapok, visszaüt rám.
    Olyan dolgokról beszélek most, amik nagyon nagy volumenű dolgok, amelynek az erejét fel sem tudjuk fogni.
    Az egyetlen álmom, hogy nagy és egészséges családot alapíthassak és egy titkos vágyam azaz álmom, hogy egyrészt a nemsoká befejezendő könyvemet nem csak én és anyukám olvassuk majd, illetve, hogy az összes hajléktalannak adjak egy második esélyt akik Magyarország utcáin tengődnek.
    Sokan úgy ítélik meg őket, hogy alkoholisták, büdösek és még sorolhatnám, de én hősként tekintek rájuk.
    Hősök ők akik minden egyes évben az életükért küzdenek és nem érdekel, hogy a játék a drog vagy az alkohol miatt kerültek oda vagy önhibájukon kívül. Tiszteletre méltó amit művelnek és ha isten is segít, ígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy boldoggá tegyem őket és mindenki mást is akit csak lehet.

    Sajnálom továbbá, hogy kihagytad a lélek kapcsolatát a tudatossággal, hisz ezek a dolgok együtt járnak, ez nem olyan dolog, amit az egyik a másik nélkül meg tud "tenni".
    A tudatosságunk nem fejlődhet a lelkünk nélkül, ahogyan fordítva is.
    Az elmúlt hetek egyik, hanem legboldogabb pillanatát akkor éltem át, mikor a barátnőmhöz sietve egy kínai idős bácsika ajtót nyitott nekem, hisz biciglivel voltam, majd megköszöntem, ekkor megköszönte, hogy megköszöntem neki az udvariasságot és olyan energiát kaptam egy mosoly által, amit mások a gyerekük megszületésétől...Azt akarom ezzel mondani, hogy amíg régen elkönyveltem volna, hogy pfúúú sárga a foga vagy idétlen arcot vág, mikor mosolyog, most viszont ujjongtam a boldogságtól és legszívesebben eldobtam volna a biciklim, hogy megöleljem és elmondjam neki mennyire szeretem.
    Régen semminek nem örültem, nem okozott boldogságot semmi a drogokon kívül, sőt egy idő után már azok sem.
    Viszont most napról napra, mikor járom London utcáit, keresem a mosolyokat, a kisbabákat, keresem más tudatos emberek társaságát, mert tudom erőt adnak, olyan erőt amit az emberek legjava elképzelni sem tud.

    Nem a személyem fontos, nem számít ki vagyok vagy hogyan nézek is ki...ami fontos az üzenet amit minden emberhez szeretnék eljuttatni...nem más, mint, hogy a boldogság és a szeretet minden emberben benne van és csak az akarat kell hozzá, hogy a felszínre jöjjön és megváltozzon MINDEN.

    Nem szabad félreérteni, a tudatos emberekkel is történnek rossz dolgok, hisz ezeket a dolgokat mind azért kapjuk (félelem, lustaság, boldogtalanság), hogy megtapasztaljuk. A különbség, hogy a tudatszint emelkedésnek köszönhetően felfogod, hogy hogyan ne csinálj dolgokat.
    Csak, hogy értsétek is...én weblapokkal foglalkozom illetve hozzá tartozó marketingel és londonba érésem után pár héttel ezzel is kezdtem el foglalkozni.
    A motivációmnak és ambíciómnak melyet a lelkemből, a tudatosságomból a felsőbb énemtől illetve a bartaimtól és a környezetemtől nyertem, olyan erőt adott, mint még sosem és olyan weblapokat terveztem olyan gyorsan, amilyenre az ébredés előtt nem voltam képes...


    VálaszTörlés
  5. Sajnos ezeket az oldalakat javarészt egy idősödő úriembernek készítettem aki sajnos kihasznált, ígérgetett, hitegetett, tehát KIHASZNÁLT!
    Ez után jött az a bizonyos rossz dolog amit meg kellett tapasztalnom...ráébredtem, hogy tartozásokat halmoztam fel, annak ellenére, hogy sokat dolgoztam...alig tudtam enni...egész életemben nem volt annyi alkalom, hogy éhesen maradtam, mint itt kint Londonban az elmúlt 4 hónapban. Szakadt cipőben járom/jártam az utcákat gyalog, hogy munkát keressek és még ekkor sem törtem le, nem adtam fel, nem mentem haza, mint oly sokan...és tudom, hogy keményebben kell dolgozzam, ki kell javítsam a személyiségbeli hibáimat, szeretnem kell azt az embert aki majdnem megölte az álmom és aki miatt majdnem utcára kényszerültem...szeretem őt, mert akármilyen ember is, én ő vagyok és ő én...felnevelt 3 gyereket, sikeres vállalkozásokat hozott létre, 65 évet élt és sokkal több tapasztalatot szerzett, mint én...én csak ezt az oldalát látom és nem azt, aki átvágott, aki miatt majdnem mindent elveszítettem...
    És tudom, hogy ha keményen dolgozom, ha továbbra is ilyen sok segítséget kapok az élettől, hogy ha a barátaim továbbra is mellettem maradnak akkor el fogom érni a sikereket amelyeket el akarok érni a boldogság és a szeretet megteremtése érdekében.

    Nemrégen még a szegedi tudomány egyetem leglustább hallgatója voltam, drogproblémákkal küzdöttem, tele kételyekkel, problémákkal, félelemmel és szenvedéssel. Most pedig a béklyóimtól megszabadulva, fél év nyelvtanulás után európa legnagyobb városában tudatosan és boldogan élem a minden napjaimat, attól függetlenül, hogy mennyi pénz van a pénztárcámban és milyen cipő van a lábamon.

    Ezt jelenti tudatosnak lenni, ezt jelenti a igazi élet, amit szerintem mindannyiunknak tennünk kell, hogy egy szép, élhető, mindenki számára normális életkörülményt biztosító világot teremtsünk.

    Kívánom nektek, hogy éljétek meg ezt a csodát, mert nincs olyan drog vagy szexuális aktus vagy az a pénz mennyiség amelyért elcserélném ezt az érzést vagy csak egyetlen meditációmat is. Kívánom sokaknak, hogy szabaduljanak ki a korlátaik közül, legyenek boldogok és szeressenek mindent és mindenkit, mert bármit is hiszel az ittlétedről, ez az egyetlen feladatod!

    Üdv egy londoni srác!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy leírtad saját életeden keresztül, mindazt, amiről az egész szól ! Ez maga az ÉLET. A nagy betűs.... Ami zajlik, történik, Veled, Benned, Általad....

      Ennél jobban, mint ahogy leírtad nem lehet megtapasztalni magát az életet és annak tudatos izzó milliárdnyi kis időpillanatát és döntések-választások-következmények idővonalát, amit szabad akaratunkból létrehozunk szinte másodpercenként. Bármi is történik, okkal történik és azért hogy többek-jobbak legyünk általa, illetve kiteljesíthessük azt az életet, ahol nekünk valami feladatunk, küldetésünk van. A lényeg a szeretet, ami vezérel és az, hogy önmagunk boldogságán keresztül képesek legyünk másokat is boldoggá tenni, sőt meglátni ugyanezt...
      De nem is ragozom, mert amit leírtál, önmagáért beszél.... Csak a legjobbakat kívánom Neked, bárhová is sodródsz a "nagy világban"...

      Törlés
  6. Bár mond sok okos dolgot, de nekünk magyaroknak nem kell Alan Watts-ig menni, hiszen van egy Weöres Sándorunk. Ajánlom elolvasásra a "Teljesség felé" c. rövid könyvét, minden fontos felismerés benne van.

    http://terebess.hu/keletkultinfo/teljesseg.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon igaz @Mazsola és köszi, hogy ezt megemlítetted. Bele is kezdtem olvasgatni és csak ajánlani tudom másoknak is. :) Az ilyen gondolatok azért nagyon jók, mert nem érteni kell, hanem egyszerűen a sejtjeidben érzed az üzenetét és igazságtartalmát ezeknek a gondolatoknak.

      Törlés
  7. van benne félre vezetés bőven, egyébként a sok bla bla töltelék szövegnek nagyon nincs köze a tudatossághoz

    VálaszTörlés
  8. "Egy tudatos ember nem ítélkezik..."
    egy tudatos ember nagyon keményen ítélkezik, a hülye embertől csak annyiban különbözik hogy tudja mit kell elítélni

    VálaszTörlés
  9. "...fontos, hogy a tudatunkat folyamatosan tágítsuk, képesek legyünk kilépni a szokásaink fogságából és abból a realitásból, amiben most élünk, és ami gátol minket a szellemi előrelépésünkben..."

    Sok igazság van fentebb leirva, de ne felejtsük el, hogy változás, fejlődés, haladás, tudattágítás - ez mind az ego illúziója. Miért ne inkább minél több elengedés, belefeledkezés, egoról, pillanatnyi személyiségről való megfeledkezés. Ez lenne az igazi alapja az emlékezésnek, ébredésnek.Az ember önvalója tökéletes egész, amihez nincs mit hozzátenni, nincs szüksége illúzió-fejlődésre.Az ego azonban, mivel felejtős állapotban leledzik, arra törekszik, hogy megvalósítsa önmaga teljességét, vagyis az önmagában észlelt hiányokat próbálja kipótolgatni úgy, hogy magába integrál, behabzsol minden újdonságot, amit csak elérhet, Mai világunk még inkább ego-központú lett, és az emberek nem hiszik el, hogy a teremtés tökéletes, és így ők is azok. Belül Kész-állapotúak, nem kell kipótolni, vagy hozzáadni semmit. Csak a bennük lévő Lét kész-állapotaira kellene ráébredniük, belehelyezkedniük.
    Nem vagyok biblikus, de mintha a Teremtés könyvében is ez lenne a gyenge pontja az embernek, a tudásszomj - mert kisebbrendűségük , illúzió-tökéletlenségük , -világuk foglyai mind a mai napig

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te tudsz valamit hulivuli... mi történt veled? :) (Ezt nem tudtam kihagyni.)

      Törlés
    2. Az előző hsz-om egy kicsit nyálasra sikerült és egy hibát is elkövettem benne, ezért eltávolítottam.
      A lényeg, hogy a hulivuli hozzászólása nekem is tetszett.

      redneck

      Törlés
  10. Az életben való változás, fejlődés, haladás motor is lehet bizonyos embereknek, de ők a maguk választotta polaritásokban, anyagi létezésben jól érzik magukat, testüket nem érzik börtönnek, testi vágyaik kielégítik őket. De mi van azokkal, akiket ez már nem elégít ki ? Akik már tökéletesebbre vágynak, akik a polaritás és ellentétek világát már inkább börtönnek élik meg ? Nos ezen a ponton kezdődik az ego falainak lebontása, az éntudat egyesítése az önvalóval.Ezen a szinten már a világ történései nem tragikusak, a földi tudatosság is egyfajta játék, nem véresen komoly, a magasabb megértés és tudatosság kiiktatja a tudat testi megjelenésének fontosságát, ezen a szinten az ember már tisztában van vele, hogy Istentől, a Lét egységtudatától ő saját magát képtelen elszakítani, csak max. elfelejteni, és ezzel lekorlátozni tudatát. Egyre inkább ráébred a földi világ illúzió valóságára, felbomló, le nem rögzíthető illúzió-fejlődésére. És elérkezik abba a tudatosságba, amit a keresztények Krisztus-tudatnak hívnak, a buddhisták Buddha-tudatnak, a hinduk Krisna-tudatnak. A lényeg, hogy mindenki ugyanoda érkezik be, bármilyen nevet is ad neki, bárhogyan hívja, bármilyen vallás tagja. A lényeg , és ami közös bennük az a nagyfokú léttudatosság, mely által a földi élet elveszti véresen komoly szerepét, mely bármikor feladható, bármikor elveszíthető, hiszen csak korlátlanabb lehetőségeket és tudatállapotot nyerhet, de veszíteni semmit.

    VálaszTörlés
  11. Na ez itt mar nem stimmel hulivuli, mert a Krisztus - tudat es a Buddha, vagy Krisna - tudat, nem lehet egyenlo egymassal, az utjaik nem ugyanoda, nem egy helyre vezetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Léttudatosság szintjén földi neveknek már nincs jelentőségük.
      Ki az én anyám és kik az én testvéreim? Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az mind testvérem, nővérem és anyám”. (Mt 12,50)

      Törlés
    2. Es te teljesited maradék nélkül? Na meg aztan: te azt irod itt fentebb (es kb. ezt irtad régeben is), hogy "Nem vagyok biblikus", es mégis a Bibliabol idézel... akkor most hogy van ez?

      Törlés
    3. "Az Úr ugyanis Lélek: ahol az Úr Lelke, ott a szabadság" 2Ko.3.17.
      A Bibliát elfogadom szent könyvnek, mint ahogy a Koránt, a Dhammapát, vagy a Bhagavad Ghitát. Mindegyikben ott van az igazság, lélek után szabadon. A könyvek csupán eszközök , hiszen „a betű öl, a lélek az, ami éltet” (2Kor 3,6-8;
      Maradék nélkül teljesíteni ? Nem vagyok én Messiás, ahogy ezt senkitől sem lehet számon kérni, vagyis mindenkitől csak annyit, amennyire képesített.De ezt sem lehet erőltetni. Ha erőlteted, azzal csak egódat fényezed. Bele kell feledkezni, elengedni, pillanatnyi személyiségről megfeledkezni, mint ahogy már fentebb írtam.

      Törlés
    4. Hat igen... ez az idézet itt nagyon szépen néz ki igy leirva, de vajon vonatkozik-e ez rad peldaul? Tudod-e egyaltalan, hogy mit foglal az magaban, hogy "Ahol az Ur Lelke (Szelleme) , ott a szabadsag!"?
      Pal apostol ezt az tanitasat mar az Urhoz megtért hivoknek mondja, akik megértették és elfogadtak Krisztus, a buntol valo kereszthalala altali megvaltasat es megtértek Hozza, vagyis elfogadtak életük megvaltojanak es Uranak, mégpedig Neki maganak, hangos szavakkal (nem orditva :), hanem normal hangon, ahogyan egy ember csendesen beszélgetni szokott egy masikkal) kimondva azt. Csak az ilyen ember kapja a Szent Szellemet, es éppen ezért csak az ilyen emberben tud munkalkodni Isten Szelleme. "Akiben pedig nincs az Ur Lelke (Szelleme) az nem az övé" (Rom 8:9).
      Akiben pedig nincs az Ur Lelke (Szelleme) annak szamara a betu csak üres holt betu marad, mert a Lélek nem tette élové szamara, nem elevenitette meg azt. Ezaltal az ige olvasasa - ahelyett, hogy örömet jelentene szamara - félelmet kelt benne... gyötri, öli a lelkét. (Ezért van az is, hogy akik pl.tagadjak a pokol létezését, azok azért tagadjak, mert félnek töle.... félnek, mert az Istenhez valo megtérés hianyaban, nincs hitbéli reménységük arra vonatkozoan, hogy ok nem kerülhetnek oda.)

      Ahhoz pedig, hogy Isten akaratat teljesiteni tudjuk, nem kell Messiasnak lenni, ugyanis itt az Isten parancsolatainak valo engedelmességrol van szo, amire ha nem lennénk képesek, akkor nem adatott volna... akkor nem lennénk felszolitva erre, ui. Isten ezzel nem valami meg nem valosithato dolgot kér tolünk. O nem kér tolunk lehetetlent, de amit kizarolag az O ereje, az O életünkbe valo belenyulasa altal tudunk csak véghez vinni, kinek-kinek ahogyan a Lelket (Szellemet) adta, es ki mennyire ezt elfogado lelkületu. Az ilyen embert pedig Isten buntelennek [ennek nincs köze a mindennapi apro vagy akar nagyobb vétkeiknek, amiket barmely percben Isten elé vihetünk, aki Jézus Krisztus érdeméért megbocsajtja az(oka)t ] mondja ki, mivel Isten nem az emberre néz, hanem a vérre. Krisztus véraldozatara, ami érettünk kiontatott. Aki pedig ezt elfogadta, hiszi, azt az embert Isten Jézus Krisztusra nézve, mar nem tekinti bunösnek: (itt az eredendo bunrol van szo... az attol megvaltott emberrol), "Mikor latni fogom a vért, elmegyek mellettetek"
      Ezért irja az 1Janos levél 3:9 (ami igevers a Biblia vége felé talalhato, nem a Jn evangéliumaban), azt, hogy " Aki az Istentol született, az nem cselekszik bunt, mert az o magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentol született. Errol ismerhetok meg az Isten gyermekei es az ördög gyermekei; aki nem cselekszi az igazsagot, nem az Istentol van, és az sem, aki nem szereti az o testvérét" (és itt nyilvan arrol az igazsagrol van szo, amit Isten jelent ki igazsagnak). Janos ezzel nem azt mondja, hogy a bun nem létezik többé nekünk, és nem fogunk többé bunt elkövetni, hanem azt mondja, hogy a bun nincs benne annak a természetében, aki Istentol született (viztol es Szellemtol).
      Ha a fentieket mind megértetted, akkor talan azt is megérted, hogy miert kérdeztem toled ezt: "Es te teljesited maradék nélkül? "

      Szentnek pedig csak az mondhato, amibe Isten benne van. "Szentek legyetek, mert én Szent vagyok"(1Péter 1:16). Marpedig sem a Koran, sem a Dhammapa, vagy a Bhagavad Ghitá, nem mondhato annak, mivel Istennek ezekhez semmi köze, - ennélfogva az igazsag sem lehet meg ezekben. A Koran pl. nem ismeri el Jezust Isten Fianak, csak egy tanitonak, igazakat mondogato profétanak.... a masik ketto mar szot sem érdemel. Az pedig, hogy valamit valakik szentnek jelentenek ki, az egy dolog... az emberek sokmindenre kimondjak ezt, ami pedig nem az..., mert ugyan mitol lenne az? - kérdezném ezt a a fent leirtak alapjan.-->

      Törlés
    5. --> Doom hsz-at érdemes volna ujra alaposan elolvasnod (gondolom mar megtetted), aki nem agyal azon, hogy létezik-e vagy sem, tudatosan tudja-e, hogy o van, vagy sem :), hanem egyszeruen csak éli a maga életét anélkül, hogy ezen morfondirozna reggeltol-estig. (Ilyenekkel csak a nagyon raéro emberek foglalkoznak egyébként is. ) Ugyanigy - ilyen egyszeruen - végzi a maga mindennapi feladatait, mert tisztaban van vele, hogy az élet szépen muködik magatol, mindennemu agonizalas nélkül.
      Addig pedig, amig te ilyesfélével foglalatoskodsz, semmiképpen nem mondhatod magadat szabadnak, mivel ez egy megkötözöttség... a nagy bölcselkedok (be) tanitasai révén.
      Te pedig ezzel az atkozott "Léttudatos" (raadasul szép nagy kezdobetuvel irva) elveiddel, halalra gyötrod magad, pontosan ugy, ahogyan a vallasos emberek teszik. Onerobol, önmegvalto eszközökkel akarjak az életüket megjobbitani, szebbé tenni. Marpedig ez Isten nélkül nem megy, mert ehhez szivcserére van szükség, - ezt pedig kizarolag csak Isten tudja megtenni.

      Szia.

      Törlés
    6. Minden szent könyv, így a Korán is egy kicsit a megszólított népek karakterológiáját is tükrözi.Nem lehet ítéletet mondani egy nép vallásáról sem. Nem veszed észre, de ezáltal az Úr Lelke fölött is ítélkezel, pedig Ő pontosan tudja, ismeri a népeket, hogy mire van szükségük, vezeti őket Szelleme által.
      A farizeusok igazsága , ahogy a tiéd is, egyfajta sértődött igazság, mert bár bűnösnek mondja, mégis Istent jobban ismerőbbnek, szeretőbbnek látja magát a többinél, csak a világ nem értékeli eléggé.Valósággal évszázados kultúrája van a keresztyén duzzogásnak: "Üldöznek minket, nem értenek meg minket, pedig pontosan tudjuk, mi az igazság." Aki így gondolkodik az nem veszi észre, de olyan ösvényre lép, amely kies, kiszáradt legelőkre vezet.

      Törlés
    7. Sajnalom, hogy egyetlen szot sem értettél meg mindazokbol, amiket leirtam. Nyilvan ez az én hibam, mert nem ismertem fel, hogy ezekrol tul korai volt még beszélnem neked. Majd egyszer talan...

      Törlés
    8. Miért érzem azt, hogy nyerni akarsz és képtelen vagy elfogadni azt, hogy akárhogyan is éli az életét, akármiben is hisz, ő boldog, tudatos és békében él?
      "Es te teljesited maradék nélkül? Na meg aztan: te azt irod itt fentebb (es kb. ezt irtad régeben is), hogy "Nem vagyok biblikus", es mégis a Bibliabol idézel... akkor most hogy van ez?

      Hat igen... ez az idézet itt nagyon szépen néz ki igy leirva, de vajon vonatkozik-e ez rad peldaul? Tudod-e egyaltalan, hogy mit foglal az magaban, hogy "Ahol az Ur Lelke (Szelleme) , ott a szabadsag!"? "

      Miért akarsz győzni és másra erőltetni az igazad?
      Tudod én mikor megszabadultam ezektől a béklyóktól, mikor elkezdődött bennem a dolog, akkor kezdtem el hinni istenben, mert bent valami olyat találtam amit előtte 23 éven keresztül egyszer sem.
      Miért gondolod azt, hogy csak azok térhetnek meg akik elfogadják jézust messiásuknak. Az az ember aki nem ismeri a különböző hiteket, eszközöket azok terjesztésére sem templomokat, ő nem juthat a "mennyországba"? Miért odakint keresed az igazságot és a választ a kérdésekre.
      Hogyan lehet az, hogy egy ateista ember olyan változást ér el, olyan introvertáltságot ér el, mikor már megérti a bibliai fél/teljes igazságokat vagy más bölcsek, mint buddha ghandi, mohamed vagy jézus tanításait. Miért gondolod azt, hogy másnak védekeznie kell ellened, mert te támadóan, becsmérlően "lépsz fel ellene". Ne nekem kommentbe válaszold meg, hanem saját magadnak, gondolkodj el ezeken és mielőtt jönne az a heves fránya gondolat, hogy EZ nem ért meg, butaságokat beszél, gondold át a dolgot és ne felejtsd el, hogy bármikor bárkitől tanulhatsz valami bölcsességet, legyen ő tudós, hajléktalan, analfabéta...örülök, hogy hiszel, hisz ez az egyik legfontosabb dolog. Viszont ideje lenne elfogadnod és minden egyes hívőnek, hogy a célunk közös és bár ha más másik úton is jár, attól az még lehet helyes vagy megfelelő az adott ember számára és megváltoztatni az embert úgy sem tudod, csak ha készen áll a változásra.

      Ez egy szubjektív vélemény, de a biblia pörgetése helyett ideje lenne elkezdeni az önismeretet...hány hibát tudsz leírni magadról? Kezdetben alig tudtam, most pedig 100 és 100 dolgot tudnék leírni annyi javított hiba után. Ideje lenne alázatos lenni az emberekkel és tisztelettudó, elfogadni azt a tényt, hogy lehet nekem nincs igazam. Empatikusnak lenni és egy egy történetet, sztorit több oldalról megvizsgálni és végre figyelni a jelekre és intuíciókra amit nap mint nap kapunk.

      Ugyan arról beszélünk mi mind, csak más módon. Ahogyan a tér az időnek úgy a vallások (legyen az spirituális [sztem sem vallás]) katolikus, muzulmán, zsidó, keresztény etc. etc. is ugyan annak az éremnek más más oldala. Miért háborúzunk akkor, hagyjuk hogy megosszanak minket, támadjuk a másikat és ahelyett, hogy tanulni akarnánk tőle, inkább megtámadjuk, mert ő másmilyen világot képes, merészel látni, mint én...benned van, minden az ördögtől az istenig, a mennyországtól a pokolig...mikor vesszük már észre...????

      Törlés
  12. Annál azért lényegesen több tudatos ember él ,mint azt bárki gondolná....a többségnek internete sincs..de mi az,hogy tudatos?????.....aki húsz órát a traktorba ül? aki négykor kel és egy órát buszozik a munkahelyére?,aki két-három gyereket nevel 24-órás műszakban......és nem mindig úgy sikerülnek a dolgai,ahogy tervezte..mert kirúgták,elárverezték...beteg lett.....szép és jó az elméleti fejtegetés a monitoron túl,de az élet nem ez..ez csak össze-vissza beszéd.....a valóság folyamatos megalkuvás,lemondás,alkalmazkodás,siker,kudarc......hogy mindenki irányítsa a sorsát????? hát igen,ahogy a láncszem irányítja a láncot vagy a háló szeme a hálót.....társadalomban élünk....kilépni lehetetlen----hacsak valaki be nem vállalja a kőkorszaki életet...de ez sem megy mert a területet meg kell venni,különben elzavarnak------szóval lehetetlen,mert gyenge testünk már nem képes az inkubátor csövek (víz,gáz,csatorna,villany,INTERNET...) nélkül életben maradni...szépek az elképzelések a tudatos,önmegvalósító emberről...de ez csak elméletben létezik.

    VálaszTörlés
  13. ..és még pár szó..ki a társadalomba a sikeres ,tudatos önmegvalósító egyed???...az aki gátlástalanul rabol,lop,csal,átejt másokat,trükközik és végtelenül arogáns !!!!!..ha nem ilyen vagy senki vagy!!!!..senki nem tisztel és nincs semmid egy nulla vagy!!!!!...lehet nagyon tudatos vagy és tudod mi lenne a jó,de ez ma nem működik....a videóban óriási szabad terek,szép.hangzatos szavak...tényleg jó ,erre vágyik mindenki.....de reggel csörög az óra,vár a meló...a valódi élet....

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok,

    Ez lenne az én meglátásom a tudatosságról : http://perszo-magvak.blogspot.ro/2015/01/kiugrani-tudatosan-az-akvariumbol.html

    VálaszTörlés