2022. január 25., kedd

A magyar labdarúgás története röviden


Labdarúgás élőben már elég régóta jelen van Magyarországon, a labdarúgás szabályai már majdnem 150 éve ismertek hazánkban. Nézzük a legfőbb állomásokat a hazai foci történelméből!

A kezdeti eredmények, labdarúgás élőben először

A labdarúgás fogadás napjaikban messze az egyik legnépszerűbb sporthoz kapcsolódó időtöltés, bár a magyar labdarúgás ezzel párhuzamosan nem éppen legjobb napjait éli. Van egy-két kiugró eredmény klub- és válogatott szinten egyaránt, de sajnálatos módon továbbra is az európai kontinens második-harmadik vonalába tartozik hazánk focija. Pedig a történelmünk nagyon fényesnek is nevezhető, hiszen a labdarúgás szabályai már a 19. század végén, 1875-ben ismertté váltak hazánkban köszönhetően Esterházy Miksa attasénak. A magyar labdarúgás története tehát innen kezdve számolódik, 1890-ben jelenik meg az első igazi szabályismertető. Labdarúgás élőben hivatalosan először 1897. május 9-én zajlik Magyarországon, amikor a Budapesti Torna Club két csapata játszott egymással mérkőzést. 

aerial view of green soccer field during daytime

Sokáig nem tartott a meccs, ugyanis egy nagy eső elmosta a mérkőzést, de az eredmények labdarúgás élőben történő megtekintése vonatkozásában egyértelműen pozitívak voltak hazánk labdarúgására nézve. A 20. század első évében, 1901-ben alapítják meg a Magyar Labdarúgók Szövetségét, az MLSZ-t. Ebben az évben már kiírták az első, két osztályba sorolt bajnokságot és a magyar válogatott is lejátszotta első, nem hivatalos mérkőzését.

A labdarúgás fogadás is nagyjából ebben az időben jelent meg, bár ekkor még egyáltalán nem profi szinten, csak kisebb-nagyobb társaságokban egymás között. A következőkben még szemezgetünk egy kissé a magyar labdarúgás hosszú és sikerekkel teli történetéből!

Az első nemzetközi mérkőzést az MLSZ égisze alatt szintén 1901-ben játszották le, méghozzá a világ valaha volt egyik legrégebben alapított labdarúgó-csapata, a Richmond AFC ellen. Akkoriban a labdarúgás szabályai még kissé képlékenyek voltak, így előzetesen egyeztettek a felek arról, hogy pontosan milyen méretű pályán és hogyan fognak játszani. Végül az angol csapat végigverte az összes akkoriban jelentősnek számító magyar csapatot, majd hazatért Angliába. A magyar labdarúgás története során az első hivatalos nemzetközi mérkőzést az osztrák válogatott ellen játszotta 1902-ben, ami egyébként az osztrák csapat első mérkőzése is volt története során. 

A labdarúgás élőben volt ekkoriban értelemszerűen csak megtekinthető, de látható volt az a trend, hogy egyre több és több néző volt kíváncsi a mérkőzésekre. Az 1910-es években az eredmények labdarúgás élőben történtő megtekintésére vonatkozóan jelentősen javultak, még több néző érkezett a meccsekre és 1912-ben a magyar csapat már olimpián is szerepelt. Az 1920-as évekre masszívan rányomta a bélyegét az első világháború, így például az 1920-as olimpián nem is indulhatott a csapat, sőt az 1924-es nyári olimpián is erején alul teljesített a csapat, mindenféle állami támogatás nélkül.

Szakértőnk Aladar Kollar úgy gondolja, hogy ezek az évek még bőven arról szóltak csak, hogy teret nyerjen hazánkban a labdarúgás, mint népszerű sport és az ekkori eredmények még csak szárnypróbálgatásnak nevezhetőek a világ teljes labdarúgása számára.

A legjobb évek

Az 1930-as évek már jelentős fejlődést hoztak, hiszen ugyan az 1930-as meghívásos világbajnokságon Uruguayban nem szerepelt a magyar csapat (főleg egyébként a távolságnak köszönhetően), de 1934-ben már le tudták történetük során győzni a magyar játékosok az angol oroszlánokat is. De az ezt követően két hét múlva kezdődő világbajnokságon végül Magyarország leszerepelt, ami már ekkor is oda vezetett, hogy a szurkolók a vezetést tették felelőssé és felelősöket és bűnbakokat követeltek. Az 1940-es évek nagyon kemény időszak volt a magyar foci számára, hiszen az évtized első felét nagyjából elmosta a fasizmus és a legtöbb labdarúgó a frontra vagy munkaszolgálatra került. 

Viszont a háború lezárása után kezdődött a magyar foci legsikeresebb szakasza, 

  • Puskással, 

  • Hidegkutival, 

  • Bozsikkal és 

  • Zakariással. 


Az 1950-es évek már igazi aranyéra volt Magyarország számára, ekkor már a válogatottat igazi Aranycsapatként lehetett nevezni és 1952-ben olimpiai bajnoki címet is szereztünk. 1954-ben világbajnoki ezüstérmet is szerzett a csapat, így nagy elvárásokkal fordult rá a válogatott a hatvanas évekre. Az 1960-as évek egyébként nem okoztak óriási csalódást, hiszen ebben az évtizedben megszereztük második és harmadik olimpiai címünket, bronzérmesek lettünk az Európa-bajnokságon is.

Az 1970-es években már érződött, hogy az aranykorszakunknak vége szakad, ugyanis az 1972-es olimpián már "csak" második helyezést szereztünk, és az Európa-bajnokságon is negyedik helyezést tudtunk csak szerezni. Az 1980-as évek okozták azt a törést, amelytől a legtöbben a magyar labdarúgás mélyrepülését számítják. Azóta ugyanis a csapat és a magyar foci is csak a helyét keresi a világban, volt egy-két kiugróbb eredmény ugyan, de a kilencvenes évektől kezdve a magyar foci már egyértelműen a világ második, illetve harmadik vonalába süllyedt vissza. 

man in blue and white soccer jersey kicking ball on green grass field during daytime

Nem az a kérdés, hogy egy világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon milyen helyezést érünk el, hanem inkább az, hogy képesek vagyunk-e kijutni oda. Ez pedig sok évtizeden át elképzelhetetlen szégyen lett volna. Azon még lehet gondolkodni, hogy vajon mi ennek az oka, de a történelmi szempontokból igazából elmondható, hogy a magyar foci az ötvenes-hatvanas években élte virágzását, az elmúlt harminc év egyértelműen csak a küzdelemről szólt, hogy megpróbáljunk visszakerülni valahogy a világ elitjébe.

Néhány rekord a végére

De azért az írásunkat érdekesebb és talán vidámabb információkkal zárjuk, azaz bemutatunk néhány rekordot a labdarúgásunk történelméből. A valaha volt legtöbbször pályára lépő magyar válogatott játékosunk a még mindig aktív Dzsudzsák Balázs, a legtöbb gólt szerző játékosunk pedig Puskás Ferenc, aki 84 gólt rúgott 11 évig tartó pályafutása során. A legnagyobb arányú győzelmünk 1927-ben történt, amikor 13-1-re győztük le Franciaországot. A legnagyobb vereségünk már a 2000-es évekre datálható, amikor 8-1-re kaptunk ki idegenben a hollandoktól 2013-ban, bár aki ez alapján temetné a magyar csapatot, neki érdemes megemlíteni, hogy a magyar foci története során mindig is voltak váratlan és komoly vereségek. Összességében nézve azonban a magyar labdarúgás a mai napig a foci történetének egyik kiemelkedő csapata. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése