2021. szeptember 12., vasárnap

'PLAN A' - A háború után zsidó bosszúállók 6 millió németet akartak kivégezni a vízkészlet megmérgezésével - Szemet szemért - A zsidó brigád igaz története

"Szemet szemért": A háború utáni zsidó bosszúállók 6 millió német meggyilkolását tervezték a német vízkészlet megmérgezésével.

Az "A terv" című új film azt mutatja be, hogyan tervelte ki zsidók egy csoportja nem sokkal a második világháború vége után, hogy a holokausztért bosszúból németek millióit öli meg. 
Íme a hihetetlen, de igaz történet és ami mögötte áll.

A bosszú, mondják, hidegen tálalva a legjobb étel. De 1945-ben a zsidó holokauszt túlélőinek egy csoportja hatalmas és szörnyű bosszút tervezett, amelyet az igazságtalanság és a gyűlölet égető érzése táplált.
Erről írt ma cikket az RT News, amit teljes egészében fontosnak éreztem lefordítani számotokra.
(SBG Buddha - VilagHelyzete)

A "szemet szemért" ősi törvényből kiindulva a Nakam vagy "Bosszúállók" néven ismert csoport hatmillió német állampolgár megölését tervezte a vízellátás megmérgezésével - egy olyan tömeggyilkosságot, amely, ha sikerül, Izrael államnak is véget vethetett volna, még mielőtt az létrejött volna.

Egy új film, az "A terv" drámai módon meséli el ezt a cselekményt, valós és kitalált szereplők keverékével, mely nagyon is "igaz történeten alapul". 

Egy igazán figyelemre méltó történet, amit az elmúlt évekig nem meséltek el eléggé... (vagy egyáltalán nem) - ez a helyzet megdöbbentette a film rendezőit, Yoav és Doron Paz testvéreket.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Elképesztő volt, mert Izraelben felnőve sosem hallottunk ilyen történeteket" - meséli Yoav Paz. 

"Azt hiszem, ennek több oka is van. Az egyik, hogy sok éven át maguk a Bosszúállók sem akartak beszélni róla. Tudták, hogyan hangzik ez ma, milyen szörnyen hangzik az emberek számára. Aztán úgy 10 évvel ezelőtt elkezdték. Azt hiszem, úgy érezték, hogy beszélniük kell róla, mielőtt meghalnak."
Mielőtt rátérnénk a cselekmény lényegére, jobb, ha megteremtjük a helyszínt. 
TÖRTÉNELMI KÖRNYEZET:

Amikor a második világháború véget ért, és a náci koncentrációs táborok kiürültek, Európa zsidósága - a meggyilkolt hatmillió kivételével - nem tért vissza varázsütésre korábbi életébe. A vagyonukat elvették tőlük és ennek a rablásnak a haszonélvezői nem szívesen mondtak le a jogtalanul szerzett hasznukról. Az Európa-szerte elterjedt antiszemitizmus, amely Hitler felemelkedését táplálta és elősegítette, szintén nem tűnt el. Miután megmenekültek a pokolból, csak a purgatóriumig jutottak el. A bosszúvágy gyakori volt, de a fáradtság és az atrocitások okozta gyengeség is. Néhányan azok közül, akik remélték, hogy továbbléphetnek, szó szerint és lelkileg is, elutaztak az Izrael előtti Palesztinába, amelyet akkor Mandátum Palesztinának hívtak és brit fennhatóság alatt állt - bár ez az utazás nem mindenki számára volt elérhető. Sokan Európában vagy Észak-Amerikában próbálták újjáépíteni az életüket.

Néhány zsidó számára azonban a bosszú elengedhetetlen volt.
'Plan A' (2021) Directors: Doron Paz, Yoav Paz © Getaway Pictures, Jooyaa Filmproduktion Berlin, Phiphen Pictures, SE Film Production, United Channel Movies

Bár a zsidó férfiak különböző szövetséges nemzetek oldalán harcoltak a háborúban, nem volt saját, meghatározható haderejük egészen a háború végéig, amikor a brit hadsereg részeként megalakult a Zsidó Brigád. 

A brigádot zsidó és nem zsidó tisztek egyaránt vezették - és sok olyan, a mandátummal rendelkező Palesztinából származó katona is részt vett benne, akik viszonylag védve maradtak a borzalmak elől -, a brigád kevés frontszolgálatot látott, de egy kis létszámú csoportja kegyetlen megtorlásról szerzett hírnevet.

Elkezdték kivégezni az elfogott német katonákat, különösen az SS katonáit. Ugyanezt a büntetést osztották ki a háború után is a civileknek - szintén többnyire volt SS-tagoknak -, akiket háborús bűnökben vétkesnek tartottak. 

Paz és testvére már a film elején foglalkozik ezzel, többek között egy borzalmas montázzsal, amelyben közönségesnek tűnő férfiakat és nőket egyetlen fejlövéssel végeznek ki. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"A zsidó brigád [a filmben] nagyon akkurátus" - mondja. 
"Ezek az izraeli katonák, akik erősek, rettenthetetlenek voltak - semmi közük a holokausztot fizikailag és lelkileg túlélő zsidókhoz. A háború utolsó napjaiban érkeztek Európába, így nem voltak már igazi harcok. Így egy kis, titkos csoport - azt hiszem, 200-an voltak, vagy talán egy kicsit többen - vállalta ezeket a műveleteket." 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Titkos hadműveleteket hajtottak végre éjszaka, főleg az osztrák határon és Észak-Olaszországban. Háborús bűnösökre vadásztak, kétszeresen ellenőrizték az információkat - kaptak néhány információt a brit hírszerzéstől, néhányat a sajátjaiktól. Egy egész tévéműsort lehetne csinálni csak a Zsidó Brigádról." 
Úgy tekinthetünk a brigádra, mint amely a "bosszú spektrumának" egy bizonyos pontján helyezkedik el. Fiatal férfiak, akik közül sokan csak most fedezték fel, hogy milyen elképzelhetetlen tetteket hajtottak végre emberek ellen pusztán a vallásuk, identitásuk miatt, akik tehetetlennek érezték magukat, hiszen nem tudtak harcolni az elkövetők ellen, amíg mindennek már csaknem vége nem lett. 

Igazságot akartak azokkal szemben, akiknek bűnösségét - megelégedésükre - be lehetett bizonyítani. 

A Bosszúállók számára azonban minden német bűnös volt. A legjobb esetben is összeesküdtek vagy együttműködtek az emberiség történetének talán legaljasabb rendszerével. A holokauszt fölött szemet hunyni nem jelentett védelmet. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Láttam a kivégzettek szemében, hogy bosszút követeltek" - mondta Yehuda Maimon, egy lengyel Auschwitz-túlélő és Bosszúálló a Channel 4 Holokauszt: The Revenge Plot című dokumentumfilmben 2017-ben

"Nem kellett filozofálnom, a bosszú alapvető jogom volt". 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Szörnyű tervüket kitalálták. Tervek, tulajdonképpen: 
Az 'A terv' az volt, hogy megmérgezik a vízellátást, milliókat ölve meg. Hatmilliót reméltek. Szemet szemért. 

A 'B terv' az volt, hogy az amerikai hadifogolytáborokban fogva tartott volt SS-katonák ezreit mérgezik meg.

A Nakam párizsi főhadiszállásáról irányítva, a németországi sejtek az előbbin kezdtek dolgozni. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Úgy gondoltam, ahogy ők megölték a mi gyerekeinket, mi is megölhetjük az övéiket" 
- mondta Maimon. Vezetőjük, a költő és ellenállási harcos Abba Kovner, az "A tervben" ábrázolt kevés valós személy egyike, a Zsidó Brigádhoz fordult segítségért, de elutasították. 

Nemcsak, hogy az igazságszolgáltatásnak az ő verzióját túl brutálisnak tartották, de már javában folytak a nemzetközi tárgyalások egy zsidó állam megalakításáról, ahol ez az elnyomott, üldözött és lemészárolt nép biztonságban élhetne: Sokan úgy vélték, hogy egy ilyen mértékű kegyetlenkedés véget vethet ennek a beszélgetésnek. 
'Plan A' (2021) Directors: Doron Paz, Yoav Paz © Getaway Pictures, Jooyaa Filmproduktion Berlin, Phiphen Pictures, SE Film Production, United Channel Movies

A Nakam számára Nürnbergre esett a választásuk, mivel a város hírhedt szerepet játszott a nácizmus felemelkedésében és a háború utáni pereknek otthont adott, ami véleményük szerint nem volt elégséges mértékű. A filmkészítők nemcsak ezek miatt választották a várost filmjük alaphelyszínéül, hanem azért is, mert a csoport itt jutott a legközelebb a céljához. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Azért döntöttünk úgy, hogy a nürnbergi cellára koncentrálunk, mert ők mentek a legmélyebbre a tervben" - mondja Paz. 

Voltak embereik, akik beépülve dolgoztak a vízhálózatban és a csatornarendszerben, és csak arra vártak, hogy megérkezzen a méreg".
A terv nyilvánvalóan kudarcot vallott - még a legcenzúrázóbb kormányok sem tudták hatmillió ember halálát eltitkolni a történelemkönyvekből. Kovnert, aki a mandátummal rendelkező Palesztinában szerzett némi mérget, de csak a B tervhez elegendő mennyiséget, a britek Európába visszatérve letartóztatták. A méreg felét a tengerbe dobta, a másik felét egy barátja vitte Párizsba.

Az 'A terv' nem valósult meg, ezért áttértek a 'B tervre' - és ez meg is valósult. 

Céljai sokkal konkrétabbak és - egyesek szerint - igazságosabbak voltak

A figyelem a nürnbergi és dachaui Nakam sejtek közelében lévő, SS-foglyoknak otthont adó hadifogolytáborok felé fordult. Ezeket a sejteket aktívan tartották és a Nakam minden más tagját készenlétbe helyezték.

A terv az volt, hogy a bosszút szó szerint hidegtálként tálalják, mégpedig úgy, hogy mérget adnak a kenyerekhez, amelyeket csak a foglyoknak adnak.

Mivel Kovner a Palesztinában szerzett méreg felét elvesztette, még ehhez a kicsinyített vállalkozáshoz sem volt elegendő, ezért Párizsban kifejlesztettek egy íz- és szagtalan, arzénalapú mérget. 

A dachaui akciót megszakították, miután kiderült, hogy a sejt tagjait a rendőrség körözi. 

1946. április 13-án azonban a Nakam tagjainak, akik a Nürnberg melletti Langwasserben lévő Stalag 13 hadifogolytábor ellátását biztosító pékségben találtak munkát, sikerült megfertőzniük 3283 német foglyot 3000 kenyérrel, mielőtt Maimon segítségével Csehszlovákiába szöktek. 

A történet egy másik csavarja, hogy nem jelentettek haláleseteket - amire soha nem találtak megfelelő magyarázatot. Sőt, egy nemrégiben az Associated Press által megtalált, titkosítás alól feloldott amerikai jelentés szerint a táborban 60 000 ember halálához elegendő arzén volt. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Néhányan [a Bosszúállók közül] azt mondták, hogy sikerült háborús bűnösöket megölniük, de az amerikai erők ezt elhallgatták, mert nem akartak pánikot kelteni" - mondja Paz. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
De a történészek még mindig megosztottak ebben a témában. Egyesek szerint kis mértékben sikerült nekik, mások szerint egyáltalán nem. De amikor [a Nakam egykori tagjaival] beszélgettünk, mindegyikük azt mondta, hogy a mai napig sajnálják, hogy a B-terv nem volt hatékony. Mert számukra a B-terv tiszta igazságosság. Mindannyian SS-katonák voltak, náci katonák, akiknek meg kellett volna halniuk. Ami az A tervet illeti, az sokkal bonyolultabb". 
'Plan A' (2021) Directors: Doron Paz, Yoav Paz © Getaway Pictures, Jooyaa Filmproduktion Berlin, Phiphen Pictures, SE Film Production, United Channel Movies

Ez a bonyolultság akkoriban nézeteltérést okozott a Nakam tagjai között. Sokan kiléptek az A terv léptéke miatt, úgy gondolták, hogy ez túlságosan vérszomjas bosszúállás, még egy olyan embertelen és elképzelhetetlen dologért is, mint a holokauszt. 

Néhányuknak azonban nem voltak aggályaik 6 millió német megmérhezésével szemben

2016-ban az akkor 91 éves Joseph Harmatz, aki egyike volt a kevés túlélő Bosszúállóknak, az Associated Pressnek beszélt a tervekkel kapcsolatban - szavai arra utalnak, hogy talán még mindig bánta mindkét küldetés kudarcát. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Nem akartunk úgy visszajönni [az államalapítás előtti Izraelbe], hogy nem tettünk semmit és ezért voltunk lelkesek. Nem értettük, hogy miért ne kellene visszafizetni." 
Arra a kérdésre, hogy mi volt a csoport küldetése, Harmatz, aki családja nagy részét elvesztette a holokausztban és részt vett a nürnbergi mérgezésben, azt válaszolta:

"Németeket ölni... Minél többet." 

Maimom is megszólalt az AP-nek. Akkor 92 éves volt, de ő sem érzett bűntudatot. 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Muszáj volt megalakítani ezt a csoportot. Ha valamire büszke vagyok, az az, hogy ehhez a csoporthoz tartoztam. Az ég óvjon meg attól, hogy a háború után csak úgy visszatértünk volna a megszokott kerékvágásba, anélkül, hogy ne gondoltunk volna arra, hogy visszafizetjük azoknak a szemeteknek. Szörnyű lett volna nem válaszolni azoknak az állatoknak." - mondta.
Örülnünk kellene, hogy az ő történetük a "mi lett volna, ha" kategória maradt, legalábbis amikor az A tervről volt szó. A modern Izrael népe, ahová Harmatz érkezett, különösen megkönnyebbülhet. Paz úgy véli, hogy ha a terv sikerrel járt volna, Izrael szinte biztosan nem létezne a jelenlegi formájában.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Szerintem [az A terv] borzalmas volt" - mondja.
"Szerintem szörnyű dolog volt." 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Az ENSZ azért tette Izraelt országgá, amin az emberek keresztül mentek, a holokauszt miatt, mert megértették, hogy szükségünk van egy biztonságos helyre a mieinknek.
Azt hiszem, ha akár több száz vagy ezer ártatlan német gyerek és család veszett volna el a művelet miatt, az mindent veszélyeztetett volna. Azt hiszem, ez megmérgezte volna ennek az államnak az alapjait". 
'Plan A' (2021) Directors: Doron Paz, Yoav Paz © Getaway Pictures, Jooyaa Filmproduktion Berlin, Phiphen Pictures, SE Film Production, United Channel Movies

A német hatóságok nyomozást folytattak Harmatz és Leipke Distal ellen, akik beépülve dolgoztak a pékségben, miután egy 1995-ös dokumentumfilmhez készített interjúkban felfedték tetteiket.

A hatóságok érthető módon nem akartak vádat emelni a holokauszt túlélői ellen, amiért bosszút akartak állni a nácikon, és a "rendkívüli körülmények" miatt döntöttek úgy, hogy nem emelnek vádat. 

Hogyan emlékezzünk tehát a Bosszúállókra? Hogyan ítélkezzünk a halott férfiak és nők felett, amikor egyikük felett sem ítélkezett a bíróság? 

Egyesek terroristáknak, mások hősöknek tartják őket; a legtöbb embernek valahol e két véglet között lesz a véleménye. A vita arról, hogy céljaik és módszereik igazolhatóak vagy érthetőek voltak-e, egy erkölcsi útvesztő.

A bosszú nemcsak ösztön, hanem évezredek óta a jogi büntetés alapját is képezi - még ha nem is mindig "szemet szemért", a bűneinkért meg kell fizetnünk. A gyilkosságot azonban mindig nehéz igazolni - még maguknak a gyilkosoknak a megölését is.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Azt próbáljuk a közönség felé sugallni, hogy ha te lennél ezeknek az embereknek a helyében, ha mindent elveszítenél, milyen hatalom irányítana téged? Az a hatalom lenne az, hogy újrakezdhessétek, hogy folytassátok az életeteket, vagy az a hatalom, ami elsüllyesztene benneteket?

A bosszú ördögi dolog és még mindig ez irányítja a körülöttünk lévő világot.
Még a mai modern Izraelben is, ezek az ördögi körök Izrael és a palesztinok között, ahol egyik fél sem tud továbblépni, mert a másik fél ezt vagy azt tette. Minden konfliktusos területen megtalálható, hogy az emberek sajnos nem tudják elfelejteni a múltat, és nem tudnak továbblépni, mert a bosszú olyan ősi dolog."
- mondja Paz. 
Harmatz a Channel 4 dokumentumfilmjében tökéletesen elmagyarázza ezt a csapdát, miközben emlékeztet minket arra, hogy lehetetlen, hogy bármelyikünk beleképzelje magát ezeknek az embereknek a helyébe. A holokausztról beszélve, arról, hogy szemtanúja volt a férfiak, nők, gyerekek és csecsemők meggyilkolásának, arról, hogy el kellett temetni a megcsonkított testeket, azt mondta: 
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Amikor a saját szemeddel láttad, akkor olyan mélyen hatol beléd, hogy még ha ki is akarsz szabadulni belőle, nem tudsz kitörni belőle".
A teljes cikket fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: RT News
VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner
Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)
VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése